Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten
- Nieuws
- Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten
Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn gekomen voor een baan - en ook zijn komen wonen. En precies deze groep stuwt het woningtekort in Nederland alleen maar verder op.
Gaat de noodwet er dan toch komen? (21 oktober 2024) - WNL Haagse Lobby
Er zijn in 2024 circa 451 duizend woningvragers en vijftigduizend beschikbare woningen, waarmee het statistische woningtekort uitkomt op 401 duizend woningen. Duizenden kunnen dus geen huis vinden en dat aantal loopt alleen maar op. Dat is deels te verklaren doordat het bijbouwen van nieuwe huizen langzaam verloopt, maar ook door de grote groep arbeidsmigranten - expats - groeit.
"Ik snap niet waarom arbeidsmigratie geen punt van discussie is voor dit kabinet dat zo op migratie zit", vraagt Job Cohen, oud-staatssecretaris van Asiel, zich af in WNL Haagse Lobby. "Een miljoen huizen is door deze groep bezet. Dat is ontzettend veel."
Arbeidsmigratie
Hans van Soest, politiek verslaggever van het AD, vindt het vooral opvallend dat de expatregeling 'weer in ere is hersteld' onder dit kabinet. "Dat is een regeling waarbij expats belastingkorting krijgen en dus daardoor een groter bedrag per maand overhouden voor een huis." Vooral in grote steden is dit probleem zichtbaar. "In een stad zoals Amsterdam worden alle woningen weggekaapt omdat expats meer geld overhouden", ziet Van Soest.
"Dit kabinet moet veel verder kijken dan vluchtelingen alleen als ze het migratieprobleem willen oplossen. Een ander probleem, de woningnood, wordt nu niet adequaat aangepakt doordat arbeidsmigratie links wordt gelaten", aldus Cohen.
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.