Gemeente Westland wil minder arbeidsmigranten
- Nieuws
- Gemeente Westland wil minder arbeidsmigranten
Gemeente Westland, een gemeente die zich tekent door kassen, kent momenteel 16 tot 17 duizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totale aantal inwoners van de gemeente en dat moet anders. "We hebben als einddoel hier geen arbeidsmigranten meer te hebben", zegt wethouder Peter Valstar in WNL Haagse Lobby.
Video niet beschikbaar
Eén van de redenen waarom de gemeente arbeidsmigranten de deur wil wijzen in de toekomst, is de huisvesting. "Momenteel hebben we goede huisvesting voor ongeveer vijfduizend mensen terwijl er elf tot twaalf duizend meer in de gemeente werken. Omliggende dorpen vangen deze mensen nu op", aldus Valstar.
De grote aantallen drukken zwaar op het gebied, want doordat er meer mensen wonen moeten er ook meer voorzieningen komen. Hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl van Tilburg University noemt het beschikbaar zijn van een huisarts in de buurt en het hebben van vervoer daar voorbeelden van.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Arbeidsmigranten
Toch is het realiseren van extra voorzieningen niet het grootste probleem, maar het realiseren van huisvesting zegt Valstar. "Je moet vergunningen aanvragen waar je inwoners bij moet betrekken. Het gebied moet goed in kaart worden gebracht. Je kunt niet zomaar overal een paar duizend man wegzetten", aldus Valstar. "Ik had gehoopt dat het sneller ging met het realiseren van woningen voor deze groep, maar dat lukt gewoon niet."
Ondertussen ligt er ook nog een ander draaiboek op de plank dat moet worden uitgevoerd en dat is het terugdringen van de grote aantallen arbeidsmigranten. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen had al eerder een plan omschreven daarvoor. Hierbij worden alle sociale premies in één keer uitbetaald aan de arbeidsmigranten, maar wel met de voorwaarde dat de arbeidsmigranten terugkeren naar het land van herkomst en niet meer terugkeren. "Dit is symboolpolitiek en kan helemaal niet", reageert Houwerzijl. "Je hebt in de eerste plaats vrij verkeer van personen in goederen in Europa. Ook zou je de wet moeten aanpassen."
Wat daarnaast ook nog meespeelt is dat bedrijven die nu nog werken met de arbeidsmigranten een 'mechanisatieslag' moeten maken. "Machines moeten het werk gaan opvangen, maar dat kost gewoon heel veel tijd", besluit Valstar.
Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app
Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.