Binnenland
WNL

'In 2040 gaat mogelijk de helft van ons inkomen naar de zorg'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In 2040 gaat mogelijk de helft van ons inkomen naar de zorg'

De zorgkosten blijven maar toenemen. Met name de laatste fase van ons leven kost ons een steeds groter deel van ons inkomen. In een twee uur durende radiospecial en een zesdelige podcastserie van het programma Stand van Nederland onderzoekt WNL deze zorgwekkende cijfers.

Bij de zorgkosten denken de meeste mensen aan de maandelijkse zorgpremie, maar dat is slechts een gedeelte. In werkelijkheid is iedereen een veelvoud van die premie kwijt aan zorg. En dat kan in de toekomst nog wel eens flink gaan oplopen, zegt onderzoeksjournalist Anna Dijkman. In 2040 gaat voor sommige Nederlanders de helft van het inkomen naar de gezondheidszorg, zo waarschuwt zij.

Meer dan alleen zorgpremie

"We praten altijd over hoeveel we aan de ziektekostenverzekering kwijt zijn", zegt Dijkman. Voor een modaal inkomen van 32.000 bruto per maand komt dat uit op 1600 euro per jaar. "Maar via je inkomen betaal je ook nog premies," zegt Dijkman. "Bijvoorbeeld voor langdurige zorg. Dat is voor dit inkomen ongeveer 2000 euro per jaar. Dan ben je er nog niet. Je betaalt ook nog via de belasting mee aan de zorg. Voor dit inkomen is dat 1500 euro per jaar. Dan betaal je ook nog via je werkgever 2400 euro. Dit zie je zelf niet op je loonstrook maar dat draagt je werkgever af."

In totaal betaalt iemand met een modaal inkomen 7500 euro per jaar aan de zorg, zo rekent de onderzoeksjournalist voor. Bovenop de zorgpremie komt jaarlijks dus nog bijna 6000 euro aan zorgkosten die de gemiddelde Nederlander kwijt is. Dat is ongeveer 20% van het bruto inkomen.

Veel hoger

Dat percentage kan in de toekomst nog wel eens veel hoger worden, zo waarschuwt Dijkman. "We weten dat de zorgkosten flink gaan toenemen. De verwachting is naar 174 miljard euro per jaar in 2040." Het percentage van ons bruto inkomen dat naar de gezondheidszorg gaat, zou dan kunnen oplopen tot 25 á 35 procent. "Er zijn zelfs scenario's, waarin we nog betere zorg gaan leveren, als mensen nog ouder worden, dat het voor bepaalde inkomensgroepen naar 47 procent gaat."

Stand van Nederland: Over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven.

Luister zaterdag 23 maart om 19:00 naar de speciale uitzending op NPO Radio 1. Te gast zijn CBS-onderzoeker Peter Hein van Mulligen, SCP-directeur Kim Putters en kankeronderzoeker Eric Geijteman van het Erasmus MC.

Ster advertentie
Ster advertentie