Binnenland
NOS

Genoeg verdienen, maar nog steeds dakloos: Wat kunnen we er tegen doen?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Genoeg verdienen, maar nog steeds dakloos: Wat kunnen we er tegen doen?

Sinds 2019 zien daklozenorganisaties steeds vaker een nieuwe doelgroep aankloppen: Economisch Daklozen. Dat zijn mensen die geen huis hebben, maar niet omdat ze het niet kunnen betalen. Het lukt ze gewoon niet om een huis te vinden. Gemeenten zien hen daarom als zelfredzaam. Onterecht, vinden hulporganisaties.

'Economisch daklozen onterecht gezien als zelfredzaam door gemeentes'

Video niet beschikbaar

“Het zijn mensen die alleen geen woning hebben. Dat kan komen door een scheiding, verlies van baan of overlijden, maar ze hebben wel een inkomen”, vertelt onderzoeker Karin Peters van de Universiteit Wageningen in het NOS Radio 1 Journaal. In opdracht van hulporganisatie de Regenbooggroep onderzocht ze naar oplossingen voor deze groep.

Onzichtbaar

Deze groep van daklozen wordt niet meegerekend als daklozen. Daarom zijn ze onzichtbaar, zegt Peters. “Daarnaast meldden ze zich laat, soms te laat. Er heerst een schaamte om zich te melden en het is vaak ook niet duidelijk waar ze zich kunnen melden.” Peters vindt het belangrijk om daarom meer bewustwording komt over economisch daklozen. “Het kan eigenlijk iedereen overkomen, dus laten we alsjeblieft op tafel leggen.”

Groei

Omdat er geen duidelijk overzicht is over de groep, valt niet precies te zeggen hoeveel economisch daklozen er zijn in Nederland. “De indruk bij alle zorgorganisaties is wel dat die groep groeit.” Dat is volgens Peters een gevolgd van de krapte op de Nederlandse woningmarkt.

Gemeenten

Gemeenten vinden vaak dat deze mensen zelfredzaam, omdat ze een inkomen hebben. De hulporganisaties en Peters zien dat anders. “Ik denk dat als jij geen huis hebt, is het begrip zelfredzaam heel erg lastig. Zeker als je langdurig dakloos bent. Dan is jouw zelfredzaamheid wel echt naar beneden gegaan.” Ze pleit dan ook om naar individuele gevallen te kijken. “Kijk hoe je mensen kan helpen om langdurige dakloosheid te voorkomen. Om zo de kans op andere problemen tegen te gaan.”

Oplossingen

Er zijn een aantal oplossingen, vertelt Peters. Ten eerste moet er ruimte ontstaan op de woningmarkt. Dat zijn echter wel oplossingen op de lange termijn. Het is volgens haar ook belangrijk dat er gedacht wordt aan tijdelijke oplossingen. “Tijdens corona kon er gebruik gemaakt worden van hotels. Daar hoorden we positieve ervaringen van de economisch daklozen en hotels. We hopen dat ook na corona de hotels bereid blijven om hun kamers beschikbaar te houden.”

RJN economisch dakloos

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie