Binnenland
NOS

Oorlog in de klas: ‘welke keuze maak jij?’

foto: Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Hedenfoto: Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlog in de klas: ‘welke keuze maak jij?’

Waarin is de oorlog te vergelijken met pestgedrag op scholen? Gastspreker Josua Ossendrijver (81) laat leerlingen nadenken over de keuzes die te maken zijn. Tijdens zijn gastlessen legt hij uit wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Zelf ontdekte Ossendrijver pas op zijn 67ste wie hij echt is.

Direct na zijn geboorte in 1943 werd hij door zijn joodse ouders op een onderduikadres afgestaan aan het Rotterdamse echtpaar Slegt. Hij heet vanaf dat moment Klaas Slegt en zijn pleegouders hebben nooit verteld dat zijn biologische ouders Roos en Simon en zijn broer David zijn vermoord in Auschwitz.

Ossendrijver daagt leerlingen uit om bewust te zijn van keuzes in het leven: 'Waar sta jij?' Tijdens een speciale uitzending op NPO Radio 1 vanavond tussen 18.30 en 20.30 uur vertelt Josua Ossendrijver zijn persoonlijke levensverhaal. En gaat hij in gesprek met Joandi Hartendorp over de rol van het onderwijs. Zij promoveerde op Holocaust-onderwijs. Welke verhalen worden op leerlingen overgebracht? Hoe geven we in Nederland betekenis aan sensitieve geschiedenis op de middelbare scholen?

Tijdens de speciale uitzending op NPO Radio 1 doet de NOS ook live verslag van de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Nationale Herdenking op de Dam. Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd.

Nationale Herdenking 2024, NPO Radio 1, 18.30 – 20.30 uur

Ster advertentie
Ster advertentie