Binnenland
AVROTROS

Voorkom tandgaatjes: 'Eet de zak kerstkransjes liever in één keer helemaal leeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorkom tandgaatjes: 'Eet de zak kerstkransjes liever in één keer helemaal leeg'

Hoe staat het ervoor met jouw tanden na alle Sinterklaassnoep- en strooigoed? We poetsen dagelijks onze tanden. Waarschijnlijk denk je er niets eens meer bij na als je je tanden poets. Maar misschien zou je daar toch eens wat beter bij stil moeten staan, want hoe je poetst en met welke tandenborstel je dat doet kan van groot belang zijn voor een gezond gebit. Met de kerstkransjes in aantocht geeft Michelle Kuulkers, mondhygiënist bij Mond & Welzijn in Stax&Toine tips voor tijdens het poetsen.

Video niet beschikbaar

Welke tandenborstel moet ik hebben?

Je hebt harde tandenborstels, zachte tandenborstels en medium tandenborstels. Zit daar verschil in en hoe weet je welke tandenborstel je voor jouw tanden moet hebben? Kuulkers: "Er zit zeker verschil in. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tandenborstel."

Het eerste waar je bij het kopen van een tandenborstel op moet letten, is dat de tandenborstel een rechte steel heeft. Daardoor kun je makkelijker poetsen. Het tweede punt is dat de tandenborstel ‘multi tufted’ is, dat betekent dat de borstel veel haartjes heeft.

Als laatste is het belangrijk dat de tandenborstel niet te zacht is, want dan maken de haartjes niet goed schoon. Maar de tandenborstel moet ook niet te hard zijn, want dan komen de haartjes niet tussen de tanden. Het beste is dus een 'medium' tandenborstel. Van welk merk het is, maakt volgens Kuulkers niet uit.

Zo lang moet je minimaal je tanden poetsen

Naast een handtandenborstel, bestaat er natuurlijk ook nog de elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is niet per se beter, maar maakt het volgens Kuulkers vooral makkelijker om je tanden te poetsen.

"Bij een elektrische tandenborstel moet je geen poetsbeweging maken", zegt Kuulkers. "Laat de borstel de tandvorm volgen en neem daarbij altijd het tandvlees mee, want daar hopen de bacteriën zich op. Zet de tandenborstel een aantal seconden op een tand en schuif tand voor tand op."

De gemiddelde poetsbeurt duurt 42 seconden. 'Dat is echt tekort', zegt Kuulkers. "Twee minuten is het basisadvies. Als je een heel recht gebit hebt met weinig teruggetrokken tandvlees, dan poets je je tanden makkelijker schoon dan iemand met scheve of missende tanden. Dan heb je wellicht zelfs langer dan twee minuten nodig."

Kuulker geeft ons mee dat het belangrijkste is om rustig te poetsen. "Ga niet schrobben, maar maak een rustige beweging. Zet de tandenborstel schuin naar het tandvlees en beweeg de tandenborstel rustig heen en weer, zodat de haartjes goed tussen de tanden komen."

Zit er verschil tussen de ene of andere tandpasta?

Er komen regelmatig reclames van verschillende tandpastamerken voorbij. Maar maakt het echt uit welke tandpasta je gebruikt of is het vooral een mooi reclamepraatje? "Voor sommige mensen maakt het echt uit welke tandpasta je gebruikt", zegt Kuulkers.

"Als je geen problemen hebt, zoals geen gevoelige tandhalzen of veel tandsteen, dan maakt het niet uit welke tandpasta je gebruikt. Als er maar fluoride in zit. Dan kan je ook een huismerk kopen."

Als je last hebt van gevoelig tandvlees of tandsteen zijn tandpasta's die daar wat tegen doen, wel aan te raden volgens Kuulkers. "Als je zo'n tandpasta gebruikt, gebruik hem dan wel echt twee keer per dag en wissel niet af met andere tandpasta's. Sommige tandpasta's hebben langer de tijd nodig om hun werk te doen."

Tanden stoken

Om de hoeveelheid tandplak tussen je tanden onder controle te houden, is het volgens Kuulkers ook heel belangrijk om iets te gebruiken voor tussen je tanden. "Je komt met een tandenborstel niet overal bij. Ook al eet je de hele dag niks, dan krijg je nog steeds tandplak in je mond. Dat zijn bacteriën."

Het verschilt wat de ruimte is tussen je kiezen en tanden wat je gebruikt. Als je tanden heel dicht op elkaar staan, moet je een flosdraadje gebruiken en anders gebruik je een tandenstoker of rager. Wil je het goed doen? Doe het dan minimaal één keer per dag.

Zoveel eetmomenten kunnen jouw tanden aan

We hebben Sinterklaas net achter de rug met veel snoepgoed en de kerstkransjes zijn alweer in aantocht. Een periode om extra goed op je tanden te letten. Kuulkers: "De standaard voor alles is dat je zeven eetmomenten op een dag hebt, uitgezonderd water en zwarte koffie."

Neem jij ieder uur een kerstkransje? Dan betekent dit dat jij ieder uur een eetmoment hebt. "Als je dat heel vaak doet, heb je veel meer kans op gaatjes. Je speeksel kan het niet aan om zoveel eetmomenten te neutraliseren en dan kunnen bacteriën toeslaan met gaatjes tot gevolg." Dus eet jij graag kerstkransjes? "Eet dan liever in één keer de hele bak kerstkransjes op dan dat je het verdeelt over de dag."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie