Boeren vs klimaatactivisten: 'Er wordt met twee maten gemeten'
- Nieuws
- Boeren vs klimaatactivisten: 'Er wordt met twee maten gemeten'
Van de groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die gisteren in Amsterdam Stadhouderskade blokkeerden, zijn 90 mensen aangehouden. De helft daarvan kreeg een boete. Ongeveer dertig zaten er gisteravond nog vast. Een stuk rustiger verliep het boerenprotest vorige week, met zeven aanhoudingen. Hoe kan het dat daar zo'n groot verschil tussen zit? Daarover gaat het in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam, Marianne Poot, was door de klimaatactivisten uitgenodigd, maar besloot de invitatie af te slaan. "De methode van deze demonstranten staat te ver van mij af", vertelt ze in De Nieuws BV. "Dit is geen demonstreren meer. Dit is blokkeren. En zo'n blokkade is gevaarlijk." Ze heeft vragen bij het optreden van de politie. "De blokkade duurde erg lang. Ik wil hier vragen over stellen aan burgemeester Halsema."
Wel degelijk een demonstratie
Barbara van Straaten is advocaat en gespecialiseerd in het demonstratierecht. Volgens haar is het wel degelijk een demonstratie. "En het is een grondrecht om je mening te mogen verkondigen op een plek en manier die je zelf uitkiest." Er is ook geen vergunning voor nodig, aldus de advocaat. "Bij voorkeur doe je er kennisgeving van. Maar ook dat ben je niet grondwettelijk verplicht."
Burgemeester Halsema had de demonstranten gevraagd niet op de Stadhouderskade te demonstreren maar naar het Museumplein te gaan. "Maar zo'n aanwijzing of beperking mag je negeren", aldus Van Straaten. "Al zitten daar wel mogelijke consequenties aan."
Veel meer trekkers dan toegestaan
Ook bij het boerenprotest van vorige week werd door burgemeester Krikke van Den Haag een beperking meegegeven. Aanvankelijk zouden er 75 trekkers worden toegelaten op het Malieveld. Naar schatting stonden er toch een paar honderd. Toch werden daar maar zeven mensen aangehouden. "Uiteindelijk ligt het aan het optreden van de burgemeester", verklaart Van Straaten het verschil. "In Den Haag koos de burgemeester ervoor om niet te acteren. Zij wilde het grondrecht om te demonstreren wel faciliteren."
Volgens van Straaten lijkt het er steeds vaker op dat er aan het demonstratierecht wordt getornd. "Als we het met de boodschap van de demonstranten eens zijn, dan mag opeens van alles. Als we het er niet mee eens zijn, dan wordt het grondrecht ingeperkt."
De advocaat haalt ook het rapport van de ombudsman van vorig jaar aan, waarin hij gemeenten en politie oproept om demonstraties volledig en zonder voorbehoud te faciliteren. "Ik proef steeds vaker dat er ook een afweging wordt gemaakt over de politieke inhoud. Trekkers en boeren worden gewaardeerd, maar de klimaatactivisten worden weggezet als 'gekkies'. Die neiging is levensgevaarlijk. Dan gaan politici beslissen wie er wel en niet op welke plaats een bepaalde mening mogen verkondigen."
Volgens VVD'er Poot is het demonstratierecht in Amsterdam juist heilig. "Elke week is er wel een demonstratie op de Dam. Hoe ingewikkeld het ook is om het in goede banen te leiden, ze mogen daar altijd staan."
'Extremisten harder aanpakken'
Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA kwam een aantal weken geleden met het voorstel om 'extremistische activisten' harder aan te pakken. Ze deed het voorstel nadat een varkensstal in Boxtel werd bezet door dierenactivisten. Ze ergert zich eraan dat activisten na aanhouding snel weer op vrije voeten zijn en lachend voor camera’s verschijnen. Poot vindt dat een goed idee. "Als je dreigt of geweld daadwerkelijk uitvoert, dan moet daar een zware straf voor staan." Van Straaten vindt zo'n maatregel onnodig. "Wie bepaalt wat extremistisch is? En mijn tweede punt is dat er al genoeg Politie en justitie hebben al genoeg strafrechtelijke maatregelen mogelijk zijn."
Het zal voorlopig nog onrustig blijven in Amsterdam. Een woordvoerder van Extinction Rebellion zegt dat ze van plan zijn om meerdere dagen in het Vondelpark te verblijven. Ook de boeren hebben een nieuw protest aangekondigd.