Natste jaar ooit gemeten: '2023 was echt uitzonderlijk'
- Nieuws
- Natste jaar ooit gemeten: '2023 was echt uitzonderlijk'
2023 was het natste jaar ooit gemeten in Nederland, maar tegelijkertijd is tijdens de maanden mei en juni de langste aaneengesloten periode zónder regen geweest in De Bilt. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van het KNMI. En dat is niet het enige record, want de temperatuur was ook hoger dan ooit.
KNMI
Van die twee weerrecords, vindt KNMI-onderzoeker Carine Homan de regen het 'meest opmerkelijke record'. "We weten dat door klimaatverandering de kans op hogere temperaturen groter wordt en we hebben de laatste jaren al veel temperatuurrecords gezien. De top 10 van warmste metingen vallen allemaal in de afgelopen 20 jaar: een nieuw temperatuurrecord is minder verrassend voor ons."
Maar regen daarentegen: "Neerslag is variabel, het verschilt echt van jaar tot jaar hoeveel neerslag er valt en daarom is dat eigenlijk wel meer bijzonder. Het vorige neerslagrecord komt uit 1998, dus dat is ook al wel weer even geleden."
Grillig jaar
2023 was een jaar van tegenstellingen. "Het was erg grillig", vertelt Homan. "Februari was bijvoorbeeld een droge maand, maar het voorjaar was weer koud en nat. Toen kwam er een lange, droge periode, waarin we ons zorgen begonnen te maken over de droogte in het land. En eind juni sloeg het weer weer om en ging het veel regenen in de zomermaanden. Het contrast was groot."
De vele regenen heeft volgens haar deels te maken met de opwarming van de zee. "De grote hoeveelheid regen die we hebben gehad, is vooral veroorzaakt omdat we veel Westenwinden hadden. De Atlantische oceaan is in 2023 erg opgewarmd en als de zee warm is, kan er meer water verdampen en boven ons uitregenen. Maar zelfs als dat niet was gebeurd, was het ook een uitzonderlijk nat jaar geweest. De opwarming van de zee heeft het alleen een factor erger gemaakt."
Uitzonderlijk
"Maar", vervolgt Homan, "eigenlijk is het een beetje toeval dat het zoveel heeft geregend. Dit jaar was echt uitzonderlijk qua neerslag. We zien wel dat het de afgelopen eeuw meer is gaan regenen en dat het weer grilliger wordt. Door klimaatverandering worden de zomers droger en de andere seizoenen natter. Lange periodes van droogte, maar als het regent, regent het harder. Maar dat betekent niet dat het ieder jaar zo hard gaat regenen... Gelukkig niet", voegt ze er lachend aan toe.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.