De roep wordt steeds luider. Moet 1 juli Keti Koti een nationale feestdag worden?
- Nieuws
- De roep wordt steeds luider. Moet 1 juli Keti Koti een nationale feestdag worden?
Op vrijdag 1 juli is het bijna 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Ieder jaar wordt daar tijdens de herdenkingsviering Keti Koti bij stilgestaan. Er wordt die dag vooral door de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap herdacht, maar ook gevierd dat ze nu in vrijheid leven. De roep dat Nederland mee moet doen aan deze herdenking wordt luider, ook vanuit autochtone Nederlanders.
Moet Nederland excuus maken voor het slavernijverleden of niet? De Nationaal Coordinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldwinsingh vindt het de hoogste tijd. “Het momentum is nu, vlucht niet langer voor ons gezamenlijk verleden, vlucht niet voor de verbondenheid die we daarin met elkaar delen, maar omarm die.” Maar het kabinet is er nog niet aan toe.
1 juli Keti Koti
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Op vrijdag 1 juli is het bijna 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Ieder jaar wordt daar tijdens de herdenkingsviering Keti Koti bij stilgestaan.
Net als 4 en 5 mei is 1 juli voor veel mensen uit Suriname en de Cariben een belangrijke dag om bij stil te staan. Vanuit die gemeenschappen wordt de roep steeds luider dat Nederland mee moet doen. Ook steeds meer autochtone Nederlanders sluiten zich daarbij aan.
Een moment in Tilburg
Was Keti Koti aanvankelijk vooral een feestje van de Randstedeling, de laatste jaren is er ook steeds meer belangstelling vanuit in de provincie. Zo wordt Keti Koti dit jaar voor de vijfde keer op in Tilburg gevierd. Burgemeester Theo Weterings gaat vrijdag zelfs een monument onthullen ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij.
5 Dagen staat de hele week bij de plek waar 1 juli het monument ter nagedachtenis aan de slavernij wordt onthuld en gaat in gesprek over het verleden; de slavernij en de toenemende belangstelling voor dit onderwerp, maar ook over het heden. Organisator Keti Koti Tilburg, Kenneth Stam: “Het is belangrijk dat iedereen zich realiseert wat er is gebeurd en hoe het verleden doorwerkt in het heden."
Symbolen uit het straatbeeld verwijderen?
Maar ook het beeld van Peerke Donders komt aan bod; voor de katholieken een heilige, maar voor anderen weer het symbool van onderdrukking. Heeft het zin om symbolen van onze geschiedenis uit het straatbeeld te verwijderen of moeten we die confronterende geschiedenis juist laten staan?
Verder spreekt 5 Dagen over de viering zelf en de betekenis die dat heeft voor de jeugd en voor de autochtone Brabander.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.