Initiatief voor Keti Koti als nationale herdenkingsdag: 'Het is een gedeelde geschiedenis'
- Nieuws
- Initiatief voor Keti Koti als nationale herdenkingsdag: 'Het is een gedeelde geschiedenis'
Keti Koti, de viering van de afschaffing van slavernij, zou een nationale vrije en herdenkingsdag moeten worden. Daarvoor pleit Fernando Halman, radiopresentator FunX en initiatiefnemer van een petitie die inmiddels meer dan 40.000 keer ondertekend is. "Nederland is een plek voor ons allemaal. Dan verdienen mensen het ook om erkend te worden in hun pijn", vertelt hij bij Spraakmakers.
Jaarlijks wordt op 1 juli tijdens Keti Koti de afschaffing van slavernij gevierd, maar als het aan Halman, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter ligt, wordt het een nationale vrije dag. Zo zouden we gezamenlijk beter stil kunnen staan bij de geschiedenis en hoe die nog steeds doorwerkt in het heden. “Er is nog steeds veel ongelijkheid en dat moet je erkennen, 1 juli moet je erkennen”, vertelt Halman.
'Het sentiment leeft'
“Als je tegen ongelijkheid bent, dan moet je ervoor staan. Nederland is een plek voor ons allemaal dus verdienen mensen het ook om erkend te worden in hun pijn. We zijn hier met zijn allen, dus laten we er het beste van maken en niet iemands pijn wegwuiven.”
Halman is niet verbaasd over de grote steun voor de petitie. “Het sentiment leeft. Kijkt naar de Black Lives Matter-beweging: er is meer bewustwording onder verschillende nationaliteiten. Mensen vinden het belangrijk om zich aan te sluiten.”
Mark Rutte
Demissionair premier Mark Rutte heeft al gezegd niets te voelen voor een nationale herdenkingsdag. Wel is hij voorstander van een landelijke herdenking in 2023, 150 jaar na het einde van de slavernij. Burgemeesters van de vier grote steden zijn wel voorstander van een nationale feestdag.
Halman reageert op Rutte’s standpunt: “Het gaat om denken aan je medemens. En ik denk wel dat Rutte heel veel kan voelen. Ik weet alleen niet of zijn actieve geheugen nog goed werkt.”
“Het is een gedeelde geschiedenis”, gaat Halman verder. “Dingen wegwuiven is bizar. Als je een boek schrijft, dan moet je alles meenemen en niet alleen over de gloriedagen. Het is belangrijk om je geschiedenis te kennen. Ik vind het een van de mooiste vakken, want je leert waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Empathie voor je medemens
“Je hoeft alleen maar empathie voor je medemens te hebben en waarom iemand pijn ervaart. Niemand vindt het toch fijn als jouw buurman zich onbegrepen voelt? Dat zijn pijn niet wordt erkent?”
Het aantal verzamelde handtekeningen is al voldoende om het idee als burgerinitiatief bespreekbaar te maken in de Tweede Kamer. De volgende stap is volgens Halman dan ook presenteren in Den Haag. “En dan weer verder kijken naar hoe we het in kunnen richten.”
Op NPO Radio 1 wordt deze donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur stilgestaan bij het slavernijverleden in een speciale uitzending met Lara Rense en Natasja Gibbs.
Moet Keti Koti moet een nationale herdenkingsdag worden? Luister Stand.nl terug:
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!