Binnenland
NOS

Weer een landelijke ophokplicht: 'Lastig te voorspellen hoe virus zich ontwikkelt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer een landelijke ophokplicht: 'Lastig te voorspellen hoe virus zich ontwikkelt'

Het ministerie van Landbouw heeft opnieuw een landelijke ophokplicht ingesteld voor pluimvee. Dit terwijl die twee weken geleden nog was opgeheven. De afgelopen dagen is op twee boerderijen vogelgriep uitgebroken. Thijs Kuiken is hoogleraar vergelijkende pathologie in het Erasmus Medisch Centrum. Hij doet onderzoek naar het vogelgriepvirus. Hij vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Na twee weken is de ophokplicht voor pluimvee weer ingesteld

Video niet beschikbaar

"Achteraf gezien was het niet verstandig om die twee weken geleden op te heffen", aldus Kuiken.

Watervogels

"Bij de experts waren twee meningen, een deel was voor het opheffen en een ander deel niet. Die wilden eerst de resultaten afwachten van de eerste watervogels die weer terug in Nederland zijn", zegt Kuiken. Deze vogels komen uit het noorden en oosten en de laatste jaren blijkt dat als deze vogels Nederland binnenkomen er meer circulatie is van de vogelgriep. Toch leek het dit jaar anders te zijn. "Het najaar is vrij warm nog en daarnaast circuleert de vogelgriep al een aantal jaren bij deze vogels, dus is er ook een soort van groepsimmuniteit."

Hierdoor is het volgens Kuiken lastiger om te voorspellen hoe de vogelgriep zich verder ontwikkelt. Door de groepsimmuniteit kan het virus zich bij sommige vogels niet zo goed meer handhaven. Met die hoop is de ophokplicht dus twee weken geleden wel opgeheven. Dit bleek alleen dus toch niet de goede keuze.

Vaccineren

Wil je als pluimveehouder toch je kippen buiten hebben lopen lijkt vaccinatie op dit moment de enige optie om dat veilig te laten doen. "Er zijn al vaccinaties die in andere landen al gebruikt worden", zegt Kuiken. Die er gelijk aan toevoegt dat deze vaccinaties in Nederland nog niet beschikbaar zijn. "Er wordt hier nog onderzoek gedaan naar de werking van twee van deze vaccins."

Er lijken nog andere opties te zijn, maar daarvoor moet er wat veranderen in het landschap. "De dichtheid moet lager, dus dan moeten de bedrijven verder uit elkaar komen te liggen. Dit is bijvoorbeeld in de Gelderse Vallei, waar veel gevallen van vogelgriep zijn, niet het geval. Verder kan het helpen om de pluimveebedrijven die dichtbij gebieden liggen waar veel watervogels zijn te verplaatsen.

vogelgriep

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie