Binnenland
KRO-NCRV

Het muggenseizoen is geopend: wat werkt het beste tegen de mug?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het muggenseizoen is geopend: wat werkt het beste tegen de mug?

Volgens de muggenradar zitten we op dit moment volop in het muggenseizoen. Als je niet 's nachts je nachtlampje weer aan wil doen om er één (of twee) dood te slaan, wat kun je dan het beste doen tegen de mug?

Video niet beschikbaar

'Pak ze aan bij de bron'

Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers is bij de Universiteit van Wageningen, waar ze een 'muggenlab' hebben. Onderzoeker Tessa Visser zegt dat als je muggen wil aanpakken, je het beste bij de bron kunt beginnen: in je balkon of tuin. "Haal de muggen weg bij de bron, water." Muggenlarven van steekmuggen zitten in stilstaand water, dus zorg dat er geen volle regentonnen of bloempotten staan.

'DEET is onverslaanbaar'

Een klamboe is altijd een effectief middel om muggen buiten je bed te houden, maar er zijn ook middeltjes waar je je mee in kunt smeren. "DEET is echt het beste middel vooralsnog." Hoewel er niets bewezen beter tegen muggen werkt dan dit, zijn er bij de drogist ook nog andere middelen te vinden met citronella of eucalyptus. "Maar DEET is echt onverslaanbaar."

DEET verstoort de reuk van muggen, waardoor ze de huid niet goed kunnen vinden. De werende werking van het middel duurt gemiddeld vijf tot acht uur, wat in vergelijking met andere middelen lang is.

Bloedgevoerde muggen

Terwijl de meeste Nederlanders proberen te voorkomen om gebeten te worden door een mug, is Visser juist op zoek naar muggen die nét gestoken hebben. 'Bloedgevoerde' muggen noemen ze dat.

Uit deze muggen kan ze de overdracht van ziekten tussen bijvoorbeeld mens en dier onderzoeken. "We zijn ook aan het kijken of we deze muggen kunnen gebruiken als een soort van vliegende injectienaald, om te kijken of we daar ook andere dingen in kunnen vinden. Bijvoorbeeld zoals het rioolwater gebruikt werd om de verspreiding van corona te onderzoeken."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie