Onderzoek
NOS

Wat te doen tegen oprukkende muggenvirussen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen tegen oprukkende muggenvirussen?

Steeds meer Nederlanders nemen dengue mee terug van vakantie. We moeten beter letten op virussen die worden verspreid door muggen, vindt viroloog Marion Koopmans. Ze is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Tijgermug

"Het is een virusinfectie die je krijgt van een beet van een mug. De meeste mensen merken niks, maar sommige mensen worden er echt heel ziek van. Die krijgen last van de gewrichten, vandaar knokkelkoorts", vertelt Koopmans.

Dengue wordt overgebracht door bijvoorbeeld de Aziatische tijgermug. Het virus kan daardoor voorlopig nog niet rondgaan in Nederland, aldus Koopmans: "Omdat tijgermuggen niet goed overleven in Nederland. Ze rukken wel op, ze zijn al endemisch in België, dus het lijkt vooral een kwestie van tijd totdat de tijgermug ook hier overal voorkomt. Maar voor nu is er vrijwel geen besmettingsgevaar."

Muggeninfectieradar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit jaar op een recordaantal plekken begonnen met het bestrijden van de Aziatische tijgermug. De NVWA vond vorig jaar op 37 locaties tijgermuggen en richt zich bij het bestrijden vooral op muggenlarven. De mug zit het liefst op plekken met stilstaand water in bijvoorbeeld bakjes en emmers. In sommige gevallen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Toch worden veel mensen gestoken door die mug op vakantie in Zuid-Europa of in Zuid-Amerika. Alleen algemeen waarschuwen heeft daarom niet zoveel zin, merkt Koopmans. "Daarom ontwikkelen we momenteel een soort muggeninfectieradar, die heel lokaal aangeeft wanneer waar welke virussen meer voorkomen. Zodat mensen zich beter kunnen beschermen op dat moment, door te smeren en beter te kleden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie