Binnenland
NOSNTR

Aantal meldingen van discriminatie nemen opnieuw toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal meldingen van discriminatie nemen opnieuw toe

Het afgelopen jaar zag Nederland een verontrustende toename van meldingen van discriminatie, zoals gerapporteerd door de politie en antidiscriminatiebureaus. Vooral zorgwekkend is de stijging van meldingen van antisemitisme, discriminatie tegen moslims en discriminatie tegen transgender personen. Deze bevindingen werden besproken door Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Baldewsingh uitte zijn zorgen over de alarmerende stijging van 33% in het aantal meldingen bij de politie, waarbij hij verklaarde: "Meldingsbereidheid neemt toe. Dat is goed. Maar dit zegt ook iets over dat het een heel groot probleem is in de samenleving. Dat vind ik heel zorgelijk." De stijging in het aantal meldingen is volgens Baldewsingh toe te schrijven aan zowel een grotere bewustwording van discriminatie als aan een daadwerkelijke toename van discriminatie-incidenten. Hij benadrukte: "Je ziet dat het steeds groter probleem wordt."

Een gebrek aan effectieve maatregelen

Een opvallende bevinding was de toename van meldingen door transgender personen, met een verontrustende 67%. Baldewsingh schreef deze toename toe aan misinformatie over transgender personen, die verder wordt versterkt door politieke debatten, zoals de discussie rondom transgenderwetten. Hij benadrukte: "Je ziet gewoon dat dat gepaard gaat met veel misinformatie over transgenders." De Nationaal Coördinator bekritiseerde tevens het gebrek aan effectieve maatregelen om discriminatie aan te pakken, met de woorden: "Maatregelen hebben geen impact. Vervelende is: we willen wel normen afspreken. Maar handhaven doen we niet." Hij voegde eraan toe: "Omstanders hebben ook een rol. We hebben voorbeeld van meneer Derksen, maar niemand aan tafel corrigeert hem."

Baldewsingh bracht ook naar voren dat een groot deel van de Nederlandse gemeenten geen specifiek discriminatiebeleid heeft, wat wijst op een gebrek aan urgentie op lokaal niveau. Hij riep op tot meer actie en urgentie vanuit zowel de politiek als de samenleving als geheel, met de woorden: "Handhaving moet dus beter. En er moet meer urgentie gevoeld worden." Hij voegde eraan toe: "65% van de gemeenten heeft geen discriminatiebeleid. Je ziet dat sense of urgency op lokaal niveau niet is doorgedrongen.

Discriminatie

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie