Fors meer meldingen over discriminatie
- Nieuws
- Fors meer meldingen over discriminatie
[NOS] Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar fors meer meldingen over discriminatie ontvangen. Het waren er 3143, bijna duizend meer dan in 2015. De meeste meldingen, ruim een kwart, gingen over discriminatie vanwege ras of afkomst. Daarna volgen discriminatie vanwege handicap of chronische ziekte en vanwege geslacht.
Meer meldingen van discriminatie, 'men heeft het vaak niet door'
Of er meer gediscrimineerd wordt, of dat mensen het vaker melden, kan het College niet zeggen. Het toont volgens het College wel aan dat discriminatie nog vaak voorkomt. "Mensen hebben het vaak niet door. Iedereen laat zich bij beslissingen, vaak onbewust, leiden door stereotype beelden. Vrouwen zijn zachtaardig, homo’s kunstzinnig, ouderen inflexibel en Marokkanen zijn..."
Stereotypering
Volgens het College leidt negatieve stereotypering bij het aannemen van personeel tot een "systematische onderschatting van de kwaliteiten van sollicitanten met een Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse achtergrond, terwijl de kwaliteiten van autochtone Nederlanders worden overschat. Ook door werkgevers die uitdrukkelijk niet willen discrimineren".
In 463 gevallen vroeg de discriminatiemelder om een uitspraak van het college. Het grootste deel van de oordelen ging over discriminatie op het werk. Bedrijven komen volgens het college meestal wel in actie na een uitspraak. In bijna driekwart van de gevallen nam een bedrijf maatregelen na een uitspraak. "Denk aan het aanbieden van excuses of een schadevergoeding. Maar veel vaker nemen bedrijven echt structurele maatregelen om discriminatie in de toekomst te voorkomen."
Meldingen van discriminatie komen niet alleen binnen bij het College voor de Rechten van de Mens, maar ook bij onder meer de politie, discriminatie.nl en het Meldpunt Internet Discriminatie.