Wat kan je met spraakbesturing op je smartphone?
- Nieuws
- Wat kan je met spraakbesturing op je smartphone?
[AVROTROS] We doen steeds meer met onze smartphone. Een voorbeeld daarvan is spraakbesturing. Hoe makkelijk is het als je telefoon je vertelt wat voor weer het wordt, waar een restaurant in de buurt zit en wanneer de volgende voetbalwedstrijd is? Inmiddels is spraakbesturing er ook in het Nederlands, maar hoe goed werkt dat?
Wat kan je met spraakbesturing op je smartphone?
Geen vriend of vriendin, maar wel behoefte aan een gesprek 's avonds laat? Dan kan je ook terecht bij de spraakbesturing van je smartphone. Dat is een functie die je kunt gebruiken als vervanger van het toetsenbord voor bepaalde functies, maar ook als vraag-en-antwoord-rubriek. Je hoeft dan niet meer alles te typen, maar je kan gewoon tegen je telefoon praten en zo je telefoon bedienen. Tegenwoordig worden telefoons van Apple en die met het Android-besturingssysteem standaard voorzien van spraakbesturing. Apple heeft Siri als spraakassistent, Google heeft Google Now. Now is de voorloper van Google Assistant.
Wat kan je ermee?
Een hoop! Je kan de functionaliteiten verdelen in drie categorieën: praktische vragen, kennisvragen en besturingsopdrachten. Een besturingsopdracht is bijvoorbeeld het verzoek om je wekker aan te zetten op een bepaald tijdstip op een bepaalde dag van de week, of meerdere dagen. Bij kennisvragen gaat het om vragen als "wat is de hoofdstad van China?" of "hoe lang is een meter?". Spraakassistenten hebben ook antwoorden op praktische vragen, als je bijvoorbeeld wil weten wat het weer in jouw woonplaats wordt vandaag.
Spraakassistent ook in het Nederlands
Siri en Google Now zijn beiden te gebruiken in het Nederlands. We hebben beide systemen getest en een hele reeks vragen aan deze sprekende assistenten gesteld. Daaruit blijkt dat de antwoorden over het algemeen gelijk zijn. Siri is persoonlijker, je kan bijvoorbeeld ook aan Siri vragen hoe het gaat. Je moet wel opletten als je een bericht wil dicteren. Zo stelden we aan Siri de vraag om een sms te sturen met als tekst: "Zullen we vanavond naar een concert gaan en headbangen en trek je legging aan". Siri noteerde en verstuurde de sms als volgt: "Zullen we naar een concert gaan en henk en trek je lekker gaan". Articuleren is dus wel tamelijk belangrijk.
Let op: jouw vragen worden opgeslagen
Alles dat je tegen Siri zegt wordt opgeslagen. Apple bewaart alles op servers en daar blijft het twee jaar lang bewaard. Tegen Want.nl zegt Marc Rosenburg, van het Electronic Privacy Information Center, dat het een grote misvatting is hoe mensen denken dat hun apparaat werkt en hoe hun apparaat daadwerkelijk werkt. Apple heeft de data nodig om Siri te voeden met informatie.
Bixby is Samsung's nieuwe assistent
Samsung heeft eind maart een eigen spraakassistent gelanceerd. Bixby is de opvolger van Viv. Viv is ooit ontwikkeld door hetzelfde bedrijf dat ook Siri maakte tot Siri in 2010 werd gekocht door Apple. Samsung introduceert Bixby voor het eerst op de Galaxy S8 en is te bedienen via een speciale knop aan de zijkant van het toestel. De Koreaanse elektronicafabrikant is van plan om Bixby ook uit te rollen naar andere producten. Helaas is Bixby nog niet in het Nederlands beschikbaar, wel in het Engels en Koreaans. Later volgen Chinees en Spaans. De talenknobbel van Siri is aanzienlijk groter met dertig talen.
Populariteit spraakbesturing stijgt
Uit research van onderzoeksbureau Gartner onder drieduizend consumenten komt naar voren dat er hoge verwachtingen zijn van spraakassistenten. Gartner verwacht dat in 2019 zo'n 20% van alle dagelijkse handelingen op je smartphone via spraakbesturing zullen gaan. 37% van de mensen gebruikt hun spraakassistent elke dag. 54% van de ondervraagden gebruikt Siri, 44,5% een assistent van Google. Gartner zegt dat de interactie bij telefoongebruikers en andere elektronica gaat toenemen door de populariteit van spraakassistenten.
Wat is de toekomst?
Ook Facebook is bezig met een spraakassistent via Facebook Messenger. Je kan dan bijvoorbeeld betalen voor een dienst. Daarnaast wordt het makkelijk om statusupdates te plaatsen en kan je mondeling een tafeltje reserveren via de Facebookpagina van een restaurant. In Amerika zijn overigens al meer spraakassistenten. Daar heeft Amazon de spraakassistent Alexa en Microsoft heeft Cortana. Alexa is onderdeel van Amazon Echo, dat is een slimme speaker waar je tegen kan praten, maar waar je ook muziek op kan spelen, je smartphone mee kan bedienen en waarmee je dingen kan kopen op Amazon. De Amerikaanse webwinkel verkocht al meer dan vijf miljoen Echo's. Het is niet ondenkbaar dat dit soort techniek ook naar Nederland komt.
Filmpje bekijken van de test? Ga dan naar de website van Radar en kijk welke spraakassistent er als best uit de test komt.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar