Binnenland
NTRPowNed

Een asielzoekerscentrum midden in een woonwijk; hoe is dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een asielzoekerscentrum midden in een woonwijk; hoe is dat?

Het asielzoekerscentrum in Utrecht staat midden in de woonwijk Oog in Al. Maar veel mensen lopen er voorbij zonder door te hebben dat er een azc op deze locatie zit. Locatiemanager Jurgen Poot vertelt over de wereld achter de gesloten deuren van een asielzoekerscentrum. "Een azc is een woonwijk binnen een woonwijk", zegt hij in 5 Dagen.

5 Dagen... in een AZC

Open

"Veel mensen lopen hier gewoon voorbij zonder dat ze door hebben dat hier een azc zit", vertelt locatiemanager Jurgen Poot, eindverantwoordelijke voor de locatie. "Ik heb ook in Rijswijk gewerkt op een azc op een industrieterrein, en dat geeft toch een heel afgesloten gevoel. Met hekken en poorten waar je doorheen moet om naar binnen te komen. Hier heb je drie ingangen waar je naar binnen kan, en iedereen kan komen en gaan."

Gesloten

In dit voormalig militair hospitaal wonen ongeveer 550 asielzoekers: van gezinnen tot alleenstaanden en minderjarigen. De bewonersgang blijft echter gesloten voor buitenstaanders. "De enige veilige plek die de mensen hier op dit moment hebben is een kamer bij ons op het azc. Dan vind ik het niet gepast dat wij daar allemaal binnen kijken om te zien hoe een asielzoeker woont."

Woonwijk binnen een woonwijk

"Ik zeg altijd, een azc is een woonwijk binnen een woonwijk, omdat hier natuurlijk zoveel verschillende mensen wonen", vertelt Poot. De verschillen in cultuur, geloofsovertuiging en nationaliteit zijn een belangrijke factor die moet worden meegenomen in het huisvesten van de bewoners. Poot: "Iemand uit de lhbtqi+-gemeenschap zet je niet bij een streng gelovige op een kamer."

Ook voor Yuta de Regt, programmabegeleider op het azc, is het van belang om rekening te houden met de verschillen. "Ik zie Nederland nu vaak door de ogen van andere mensen. Dingen die ik vanzelfsprekend vind, zoals het schudden van een hand, blijken helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn voor heel veel mensen."

Eenzijdig beeld

Omdat de deuren van asielzoekerscentra vaak gesloten blijven, creëert dat ook een bepaald beeld voor buitenstaanders, vindt De Regt. "Op het moment dat mensen geen idee hebben hoe het is, gaan ze hun eigen beeldvorming creëren en dat gaat samen met de beeldvorming die in de media komt. Ik denk wel dat er daardoor soms een heel eenzijdig beeld wordt gedeeld."

Poot sluit zich daarbij aan: "Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat alle azc-bewoners criminelen zijn. Dat ze allemaal rondlopen met messen. Het is 0,1 procent wat er aan incidenten is, landelijk gezien, geloof ik. Dat is maar heel weinig. Of er wordt vaak gedacht dat asielzoekers lui zijn, maar de mensen willen wel. Ze zijn vaak heel gemotiveerd, maar het systeem houdt ze tegen. Dat zijn dingen die ik echt super jammer vind."

De bewoners van het azc kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals vrijwilligerswerk, sport, of taalles, gegeven door vrijwilligers. En er is een participatiebalie waar bewoners terecht kunnen voor advies. "En de kracht van vrijwilligers is voor onze bewoners echt van essentieel belang", vertelt De Regt.

Geen derderangsburgers

Het belangrijkste is om de mensen een menswaardig bestaan te bieden, aldus Poot. "Ik ben er heel erg van overtuigd dat als je mensen welkom heet in het land, dat je ze ook goed moet behandelen. Dat is mijn persoonlijke visie waarom ik hier werk. Ik vind niet dat je mensen als derderangsburgers moet behandelen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie