Een procent van de Nederlandse glastuinbouw is biologisch
- Nieuws
- Een procent van de Nederlandse glastuinbouw is biologisch
Deze maand meldde het CBS dat op 95% van het areaal van de glastuinbouw in Nederland biologische bestrijders worden toegepast. Dit betekent niet dat daarmee 95% van de glastuinbouw ook biologisch is, maar er worden wel grote stappen gezet. Dat zegt hoogleraar Biologische Bestrijding in de Glastuinbouw, Gerben Messelink van Wageningen University & Research bij Vroege Vogels.
Leger staat klaar
In de glastuinbouw worden bijvoorbeeld veel roofwantsen ingezet. Dat zijn inheemse insecten die schadelijke insecten eten. Om die roofwantsen te plezieren, zetten glastuinders bijvoorbeeld een koningskaars in een hoekje van de kas, waarop ze de roofwantsen ook een beetje bijvoeren. Komen er dan op enig moment schadelijke insecten op een gewas, dan staat er al een legertje wantsen klaar om die te bestrijden.
foto: Rob Buiter - Vroege Vogels
Caroline van der Salm en Gerben Messelink van het proefstation voor de glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk
Eén procent écht biologisch
Ondanks dat in 95% van de kassen dus dit soort biologische bestrijders wordt gebruikt, is toch maar 1% van de glastuinbouw gecertificeerd biologisch. Dat heeft met de strenge eisen te maken die aan biologische landbouw worden gesteld. Niet alleen mag er geen chemische bestrijding van plagen worden toegepast en mag er ook geen kunstmest worden gebruikt, de Europese Unie (en daarmee ook SKAL, die de eisen controleert) eist ook dat biologische producten op 'echte grond' worden geteeld. In de glastuinbouw worden gewassen vaak geteeld op steenwol. Op die manier kan een tuinder precies bepalen hoeveel water en hoeveel voedingsmiddelen een plant krijgt en kan het eventuele overschot ook weer worden hergebruikt. Maar dat gebruik van steenwol en andere kunstmatige substraten, staat het label 'Biologisch' dus in de weg.
Biologische bestrijding
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.