Binnenland
AVROTROS

'Elke zonverbranding is er één teveel'

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Elke zonverbranding is er één teveel'

De zon schijnt deze dagen volop. Verbranden is niet goed, weten we, maar volgens dermatoloog Jorrit Terra zijn we ons nog altijd niet voldoende bewust van de gevolgen van teveel zon. En dat komt ons duur te staan: "een huidkanker-epidemie is op dit moment gaande."

{podcast audio="53268" caption="Jortcast #43 Eén zonverbranding is al te veel" }

Onbeschermd de zon in gaan is één van de factoren die huidkanker kunnen veroorzaken. "We weten uit onderzoek dat een witte bleke huid die een volle zon te verduren krijgt het risico op huidkanker enorm verhoogt," zegt Terra, verbonden aan het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle. Maar dat effect merk je pas op de lange termijn, of zoals dr Kelder zegt: "het bonnetje krijg je later."

Er is geen getal te noemen van het aantal keer dat je verbrand moet zijn om huidkanker te krijgen, vertelt Terra. Maar volgens Terra is elke zonverbranding er één te veel. "Het is een optelsom. Zonverbranding beschadigt het DNA in de huid. Die schade kan niet allemaal gerepareerd worden." Op termijn kan die schade leiden tot huidkanker.

Quote

Voorbruinen in de zonnebank is niet slim

dermatoloog Jorrit Terra

Zonnebank

Het klopt dat een huid die meer gewend is aan de zon, beter tegen UV-straling kan. Maar het is een misverstand dat je door een lentebezoekje aan de zonnebank beter beschermd de zomer in kan. "Voorbruinen in de zonnebank is niet slim." Een zonnebank is namelijk een stuk schadelijker dan zon. In bepaalde landen is hij zelfs verboden. Terra: "ik vind niet dat de zonnebank verboden moet worden, maar wel dat mensen goed moeten worden voorgelicht."

Video niet beschikbaar

Tegenstrijdig

Als dermatoloog weet Terra ook dat zon in zekere zin goed is voor de mens. "Je wordt er blijer van, er komen endorfinen vrij." En laten we natuurlijk de vitamine D niet vergeten die we halen uit zonlicht. We mogen van de dermatoloog daarom dus wel nog gewoon buiten komen. "Maar ga op de juiste momenten in de schaduw."

Volgens dr. Terra moet de discussie in Nederland niet gaan over smeren, smeren en nog eens smeren. In Jortcast #43 een stukje service voor de luisteraar: dr Kelder bespreekt met dermatoloog Jorrit Terra hoe we wél om zouden moeten gaan met de zon, waarom een gebruinde huid niet per se 'lekker gezond' is en fantaseert dr Kelder over welke rol intelligentie speelt bij het bepalen van ons gedrag met de grote gele vriend.

'Elke zonverbranding is er één teveel'

Ster advertentie
Ster advertentie