Binnenland
KRO-NCRV

De brandweerkazerne is een mannenwereld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De brandweerkazerne is een mannenwereld

Dat er met name brandweermannen zijn, bewijst zich uit de cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Maar zes procent van de brandweer is vrouw. De kazerne is een mannenwereld waarvoor je een boel technische vaardigheden en fysieke kracht nodig hebt. Dat zijn in ieder geval de vooroordelen van het brandweervak. Maar "alles is trainbaar", zegt brandweervrouw en voormalig topschaatser Jorien Moors bij Spraakmakers.

Danique Raaijmakers is lid van de vrijwillige brandweer en directiesecretaris bij de Veiligheidsregio Utrecht en beaamt dat het brandweervak een mannenwereld is. "Dat helpt niet bij het beeld, want daardoor denken met name mannen dat zij geschikt zijn", zegt Raaijmakers. "We willen meer vrouwen en diversiteit in de brede zin van het woord, daar moeten we het samen over hebben. Om zo dit vooroordeel te doorbreken."

24-uursdiensten

Voormalig topschaatser Moors eindigde haar schaatscarrière met de woorden: "Het echte vuur zit er niet meer." Maar dat vuur heeft ze wel letterlijk weer gevonden. Moors heeft de opleiding tot brandweervrouw afgerond en net haar eerste 24 uursdienst achter de rug. Na zo'n dienst ben je drie dagen vrij. "Het is planbaar, er zit een bepaalde structuur aan vast en dit kun je goed combineren met je privéleven", zegt Raaijmakers.

Bij de vrijwillige brandweer heb je een pager bij je die ieder moment af kan gaan. "Je levert daarmee een loyaliteit aan de vrijwillige brandweer. Die mindset moet je kunnen combineren met je privéleven", zegt Raaijmakers. "Veel vrouwen voelen een bepaalde verantwoordelijkheid bij het gezin, waardoor ze dit minder snel doen."

Afgehaakt

Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen uiteindelijk eerder afhaken dan mannen. "De mensen waarmee je werkt zijn bepalend, je moet als vrouw je mannetje staan", zegt Raaijmakers. "Ook voelen vrouwen dat het erg lastig te combineren is met hun privésituatie, terwijl daar het gesprek over gevoerd zou moeten worden voordat ze stoppen". Spraakmaker en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen stemt in met het feit dat het een mannenwereld is. "Met alle grappen en ongein van dien. Ik vind het ontzettend goed dat dat verandert", zegt Cohen.

Diversiteit is bevorderend

"Vrouwen hebben een ander technisch inzicht en zijn vaak creatiever met het bedenken van oplossingen", zegt Moors. Raaijmakers merkt dit ook in de praktijk. "Ook juist die niet-technische vaardigheden spelen steeds een belangrijkere rol", zegt Raaijmakers. "Vrouwen kunnen vaak goed omgaan met emoties van omstanders, wat zeer aanvult in de dynamiek van een ploeg."

Cohen stemt ermee in. "Ik denk dat de leiding meer openstaat voor diversiteit dan de mensen op de werkvloer", zegt hij. "Maar daarom is het des te belangrijker."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie