In de Jortcast: hoe heroverweeg je belastingmaatregelen?
- Nieuws
- In de Jortcast: hoe heroverweeg je belastingmaatregelen?
Hoe kan Nederland aantrekkelijk blijven voor grote bedrijven, en zorgen we tegelijk dat iedereen zijn fair share betaalt? Met andere woorden: hoe kan de minister-president het beste de belastingmaatregelen 'heroverwegen'? Dat bespreekt dr Kelder in Jortcast #62 met hoogleraar belastingrecht Jan van der Streek.
De Engelsen hebben het uitstekend gedaan wat betreft Unilever. Het geeft volgens dr Kelder een duidelijk cultuurverschil aan tussen Nederland en Engeland. "In Engeland vechten ze zich kapot om Unilever in Engeland te houden. Ze zien dat het belangrijk is voor Engeland, voor de city, ook voor hun prestige - het is natuurlijk ook een nationalistische keuze. En in Nederland lijkt het omgekeerde het geval: alsof ze staan te applaudisseren om ze te zien vertrekken", zegt dr Kelder in de Jortcast. Hij verbaast zich over het gemak waarmee veel politici het belang van grote bedrijven in het land van tafel vegen.
Lobby
Partijleider van GroenLinks Jesse Klaver vreest dat bedrijven al weer flink gelobbyd hebben voor het geld dat mogelijk vrijkomt doordat de dividendbelasting blijft, zei hij tegen de NOS. In de Jortcast oppert dr Kelder dat Rutte natuurlijk ook met een nieuw, 'gemener' plan kan komen om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote bedrijven. "Dat bijvoorbeeld de winstbelasting dramatisch omlaag gaat, dat zou hij ook nog kunnen doen."
Volgens Van der Streek zou dat echter helemaal niet zo erg zijn. "Ik zou zeggen, een verlaging van de winstbelasting is een betere besteding dan het afschaffen van de dividendbelasting. Daarnaast is voor het behoud van een goed investeringsklimaat een tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting niet nodig", zegt Van der Streek. "Wat betreft investeringsklimaat staan we in de top 5 beste landen."
"Er is decennia lang een praktijk geweest van agressieve belastingontwijking door grote bedrijven, dat is tijdens de economische crisis aan het licht gekomen. Daardoor is de vraag opgekomen of bedrijven wel een eerlijke bijdrage leveren", aldus Van der Streek. En dat heeft weer geleid tot veel internationale fiscale concurrentie. "Elk land let goed op zijn winkel. Want als één land iets minder streng is voor bedrijven, dan trekt dat meteen de bedrijven naar dat land toe."
Dubbel gevoel
In zekere zin is Jan van der Streek één van de oppokers van de dividendrel: hij is de hoogleraar die (samen met promovendus Martijn Nouwen) het WOB-verzoek indiende dat leidde tot de openbaring van de memo’s over de dividendbelasting. "Ik heb een dubbel gevoel. Ik was heel blij dat de afschaffing van de dividendbelasting van tafel is. Maar ik was natuurlijk niet blij dat Unilever het hoofdkantoor niet in Nederland gaat plaatsen."
In Jortcast #62 bespreekt dr Kelder hoe het ideale pakket eruit ziet met hoogleraar Belastingrecht dr. Jan van der Streek. Kan ons fiscale systeem zo worden ingericht dat Nederland aantrekkelijk blijft voor grote bedrijven, en dat zij tegelijkertijd hun 'fair share' blijven bijdragen?
dr Kelder heeft nog wel een idee hoe het dividendplan van Rutte te lijmen valt
Video niet beschikbaar