Binnenland
WNL

Hebben Groningers last van calimero gedrag? 'Kom in actie!'

foto: radio 1foto: radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben Groningers last van calimero gedrag? 'Kom in actie!'

Na jaren van strijden, krijgen Groningers en de inwoners van Noord-Drenthe jaarlijks miljoenen bijgestort om sociaal én economisch te kunnen herstellen van de jarenlange gasboringen. Maar de houding van veel inwoners is 'gedwee', merkt journalist van RTV Noord, Martin Drent, op. "Kom in actie!"

Video niet beschikbaar

"Om iets aan hun eigen ellende te doen, moeten Groningers in actie komen. Aan een afwachtende houding heb je nu niks", zegt Drent in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Mensen zijn heel sceptisch of de hulp die nu komt, wel echt gaat helpen. Maar er komt nu eindelijk veel geld uit Den Haag, dan moet je dat ook aanpakken."

Het plan vanuit Den Haag behelst een enorme hersteloperatie die dertig jaar gaat duren. Staatssecretaris Eddie van Marum (NSC) heeft bekend gemaakt dat Groningen er elk jaar 100 miljoen euro vanuit het Rijk bijgestort krijgt. Dat geld is bedoeld om schade aan huizen te herstellen en om meer bedrijvigheid in het gebied te stimuleren.

De economische agenda van het plan is in handen van kwartiermaker Jakob Klompien: "We willen het aanpassingsvermogen van de provincie vergroten. Er gaat economische gezien zoveel veranderen de komende jaren, dat is anders niet te doen." Kortom, de provincie moet weerbaarder worden als het aan Klompien ligt.

Vertrouwen winnen

Waar Klompien waarschijnlijk nog de grootste kluif aan gaat hebben, is in het winnen van vertrouwen van zijn regiogenoten die met de armen over elkaar lijken toe te kijken naar de steun die vanuit Den Haag komt. Dat herkent ook wethouder van de gemeente Midden-Groningen, Evert Offereins. "Er zijn twee groepen inwoners. Een deel is heel blij met het programma dat er nu ligt, maar het andere deel wil gewoon dat zijn huis wordt gerepareerd en heeft pas daarna weer ruimte in het hoofd om verder te kijken."

De hulp wordt dus maar mondjesmaat geaccepteerd, maar er lijkt een klein lichtpuntje op de horizon te verschijnen. "We zien in een recente peiling dat Groningers de schadeafwikkeling meer waarderen dan eerst", zegt Drent. "Inwoners in het bevingsgebied kunnen nu schade melden en dat wordt vergoed tot 60 duizend euro. Vroeger moest eerst een expert langskomen. Die moest dan eerst constateren wat voor schade het was."

Is daarmee de eindstreep voor Groningers in zicht? "Dat denk ik zeker niet. Het herstelplan duurt nog dertig jaar, dat wil wel wat zeggen", aldus Drent. Maar: "Als je zelf niets doet, dan moet je ook niet verwachten dat er iets gebeurt."

Hebben Groningers last van calimero gedrag? (28 april 2025) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie