Binnenland
NOS

Onduidelijkheid over hoeveelheid kinderen met oorsuizen: 'Weten we niet goed'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onduidelijkheid over hoeveelheid kinderen met oorsuizen: 'Weten we niet goed'

We leven in een wereld vol geluid en dat kan leiden tot gehoorschade als oorsuizen, oftewel tinnitus. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen daar last van hebben. Wat de gevolgen voor hen zijn weten we eigenlijk niet. Daarom heeft het Oorfonds via een crowdfundactie 15.000 euro opgehaald voor onderzoek naar tinnitus bij kinderen.

Video niet beschikbaar

Een hoge piep die je misschien wel continu hoort. Een piep waardoor je moeite hebt met het volgen van gesprekken, volledig relaxen of in slaap vallen. Het is de realiteit voor veel mensen met tinnitus. Dat oorsuizen ertoe kan leiden dat bijvoorbeeld volwassenen concentratieproblemen hebben, is bekend. "Maar", zo vertelt KNO-arts Diane Smit, "bij kinderen weten we dat niet zo goed."

"We weten dat ze het kunnen hebben, maar hoe vaak het voorkomt is niet bekend. De last die ze ervan kunnen hebben kan ook totaal anders zijn dan bij volwassenen. Daarom willen we een methode ontwikkelen om onderzoeken hoeveel last kinderen hebben van oorsuizen, zodat we de grootte van het probleem in kaart kunnen brengen." En daarna kunnen werken aan een behandeling voor kinderen.

Hoeveel last

Want het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel kinderen nu precies last hebben van tinnitus. "Bij eerdere onderzoeken variëren die cijfers tussen de 5 en 50 procent. Dat laat precies zien hoe moeilijk het is om dit goed te duiden. Tinnitus is namelijk een best ingewikkeld woord. Als je dat bij kinderen gaat onderzoeken, zul je wat meer moeten beschrijven wat je precies bedoelt; duidelijk maken dat het niet gaat om het geluid van een box die aanstaat, maar een geluid dat anderen niet horen."

En daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook volwassenen met tinnitus, die er geen last van hebben. "Een beperkt percentage heeft dat wel en heeft misschien ook behoefte aan een behandeling. Dat zal bij kinderen waarschijnlijk ook zo zijn, daarom is het belangrijk om het te hebben over de last die ze erbij ervaren."

Koptelefoon

Over de oorzaak van oorsuizen bij kinderen heeft Smit een aardig idee. "Waarschijnlijk hetzelfde als bij volwassenen. Gehoorverlies is een van de belangrijkste risico's voor het krijgen van oorsuizen en tinnitus komt dan ook vaker voor bij kinderen met gehoorverlies." Dat zit zo, licht ze toe: "Als je minder hoort, verandert er iets in de prikkelverwerking via de zenuwen richtingen het brein; de hersenschors. Daar vindt dan overmatige activiteit plaats. Dat kun je horen en heet tinnitus."

En hoe die kinderen dan aan gehoorschade komen? "We weten dat je gehoorschade kan krijgen als je heel lang, of juist kort en hard, wordt blootgesteld aan muziek. Kinderen of jongeren luisteren vaak via een koptelefoon naar muziek. Het is lastig om te zeggen of gehoorschade bij kinderen komt voor het gebruik van koptelefoon en hoe schadelijk dat precies is, maar lang niet iedereen is zich bewust van het risico dat je loopt als je te lang of te hard naar muziek luistert."

Diane Smit over oorsuizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie