SEH-artsen vragen bij politici om heldere visie spoedeisende hulp
- Nieuws
- SEH-artsen vragen bij politici om heldere visie spoedeisende hulp
Verschillende spoedafdelingen in Nederland worden gesloten, tot ongenoegen van spoedeisende hulp artsen (SEH-artsen). Daarom doen ze een dringende oproep aan politieke partijen om duidelijk te zijn over hun toekomstvisie voor de spoedeisende hulp. "Gaan we voor veel kleine ziekenhuizen of voor een paar megaziekenhuizen? En wat betekent dat voor de burger?", vraagt David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zich af in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Baden mist in de verkiezingscampagne de inhoudelijke discussie over de toekomst van de acute zorg. De voorzitter zegt dat 'met hangen en wurgen' de meeste mensen nog geholpen kunnen worden. "We zien dat op steeds meer spoedeisende hulpposten het overmatig druk is. Dat heeft als gevolg kwaliteitsverlies en personeel dat wegloopt." Baden vindt dat er bewustere keuzes gemaakt moeten worden door de politiek om kwaliteit van de zorg te waarborgen: "Gaan we voor veel kleine ziekenhuizen of voor een paar megaziekenhuizen? En wat betekent dat voor de burger?"
Samenwerken
Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid van D66, onderkent dat de druk op de acute zorg leidt tot kwaliteitsverlies en afname in werkplezier. "Ik heb zelf in een ziekenhuis gewerkt in Oost-Groningen waar we als spoedeisende hulp gingen samenwerken vanwege de tekorten. Dat heeft de zorg in Oost-Groningen beter gemaakt, want we gingen op één plek een volledig team bij elkaar zetten in plaats van op twee plaatsen eigenlijk te weinig. Dat is volgens mij waar het naartoe moet, dat we veel meer moeten gaan samenwerken."
Als voorbeeld noemt Paulusma de ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn. In Zutphen was een groot tekort op de spoedeisende hulp, daarom besloten ze de zorg op een plek aan te bieden, in Apeldoorn. "Zo weten we zeker dat op een plek een volledig team staat die de beste kwaliteit van zorg levert."
Spreiding
Baden is het daar niet mee eens. "Die concentratie brengt meer problemen met zich mee dan het heeft opgelost. Wij pleiten voor meer verspreiding." Volgens Baden staat een groter ziekenhuis niet gelijk aan betere zorg. "We moeten kijken of de grootste ziekenhuizen kleiner kunnen en de kleine groter, voor een betere spreiding."
Zorg dichter bij huis
Volgens Paulusma is het grote probleem dat er te weinig personeel is. "Ik ben niet voor megaziekenhuizen, en groter is niet de route naar de beste zorg. Maar we hebben te weinig mensen om te doen wat nodig is, daarom moeten we kijken naar meer samenwerking."
Het Kamerlid vindt dat de acute zorg, waar ook de thuiszorg en de huisarts onder vallen, anders georganiseerd moet worden. "We moeten investeren in alles vóór de spoedeisende hulp, vandaar dat wij meer investeren in de huisarts en wijkverpleging. En juist de zorg zo dicht mogelijk bij huis willen organiseren."