Biodiversiteit is meer gebaat bij behoud landbouwenclaves op de Veluwe
- Nieuws
- Biodiversiteit is meer gebaat bij behoud landbouwenclaves op de Veluwe
Veel oude landbouwenclaves op de Veluwe moeten weer natuur worden. Het klinkt misschien raar, maar volgens de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap moeten die gebieden gewoon landbouwgebieden blijven. Dat zorgt namelijk voor een veel grotere biodiversiteit dan wanneer men die enclaves tot natuur laat verruigen, met grote grazers erin die moeten voorkomen dat het bos wordt. Dat zegt directeur Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap in Vroege Vogels.
Video niet beschikbaar
De voormalige landbouwgrond van Arjan Staadegaard in Renkum is in 2005 omgevormd tot 'natuur'. Je ziet er nu o.a. grassen, kruiden, boerenwormkruid en Jacobs kruiskruid. Niet de biodiversiteit die je zou willen. Jaap Dirkmaat: "Eigenlijk wil je liever een prachtig cultuurlandschap, zoals die oude landbouwenclaves waren. Geen intensieve landbouw, maar blauwgraslanden, houtwallen, grazige weitjes waar de herten terecht kunnen en graanakkers vol bloemen, patrijzen en kwartels. Als je zo'n gebied inricht met hagen, houtwallen en boekweitakkers, waarbij je dan geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen toelaat, heb je zo duizenden soorten op die enclaves erbij."
Stop met omvormen landbouwenclaves
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft onlangs een noodkreet gestuurd richting provincie Gelderland, om vooral te stoppen met het omvormen van die landbouwenclaves op de Veluwe naar natuur. Gedeputeerde Peter Drenth, die natuur in zijn portefeuille heeft, zegt dat hij ook het liefst ziet dat die enclaves een grote biodiversiteit blijven herbergen. Volgens hem is het probleem dat we teveel in regels denken.
Een gebied wordt bestempeld als natuur en dan mag je niet bemesten, of het is landbouw. Terwijl je op die kleinschalige akkers wel één keer per jaar wat aan bemesting zou moeten doen. "Dat zijn regels van het rijk", legt hij uit, "ik zou naast natuurinclusieve landbouw ook landbouwinclusieve natuur willen, zodat je dat ook toe kunt staan." Dat zou dan in het nieuwe regeerakkoord geregeld moeten worden. "Ik kan niet wachten tot we een nieuwe minister van landbouw en natuur hebben", zegt Drenth, "het is echt een oproep om wat buiten de strakke lijntjes te denken en te kijken."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.