Binnenland
BNNVARA

Jarenlange strijd om een polder: 'Overheid moet groen beschermen'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jarenlange strijd om een polder: 'Overheid moet groen beschermen'

Sinds 2018 woedt er een strijd tussen de gemeente en actievoerders over een polder in Amsterdam. De Lutkemeerpolder, ingeklemd tussen Amsterdam-Osdorp en Schiphol. Twintig jaar geleden werd besloten dat het een bedrijventerrein zou worden. Woordvoerder Alies Fernhout van Platform Behoud Lutkemeer snapt daar geen snars van, zegt zij in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Twintig jaar geleden werden de eerste plannen voor de Lutkemeerpolder neergelegd: het moest een bedrijventerrein worden. Volgens wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck blijft dat ook nu de bestemming van het gebied: "De grond is schaars in Amsterdam en als wij een compacte duurzame stad willen hebben moet er ook plek zijn voor distributiecentra. Vanuit daar kan elektrisch vervoer zorgen voor de distributie van voedsel in de stad." Een van de bedrijven die een distributiecentrum wil vestigen in de polder is AHOLD.

42 hectare voor bedrijven

Van Doorninck: "Stadslandbouw blijft bestaan in de polder. Zorgboerderij De Boterbloem, Pluk en de Stadsgroenteboer hebben tezamen drie hectare gekregen. De overige 42 hectare blijft bestemd voor bedrijven. Hoewel we het bedrijventerrein niet tegen kunnen houden willen we wel dat het bedrijventerrein wordt ontwikkeld op basis van circulaire principes. Zo moet de openbare ruimte circulair worden ingericht. De bedrijven zullen zelf meer energie gaan produceren dan ze gebruiken. Het inrichtingsplan wordt vastgesteld door het college. Op die manier zal de gemeente ook invloed uitoefenen om te zorgen dat het bedrijventerrein zo groen mogelijk wordt."

Overheid moet groen beschermen

Woordvoerder Alies Fernhout van Platform Behoud Lutkemeer snapt er geen snars van: "In deze tijden van 'lokaal voedsel' en 'korte ketens' is bouwen op 'greenfields' niet meer van deze tijd. Ik vind dat de overheid de tien minuten economie niet moet faciliteren maar moet kiezen voor groen. Voor stadslandbouw en biodiversiteit."

Voor Alies Fernhout is de strijd nog niet gestreden: "Er lopen nog rechtszaken en ik heb mijn hoop gevestigd op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Als mensen gaan snappen welke gevolgen de tienminuten economie op dit mooie stuk groen heeft dan zullen ze ook hun stem laten horen. Deze polder staat voor mij symbool voor hoe de overheid groen moet beschermen en korte ketens moet aanmoedigen."

Lutkemeerpolder_2

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie