Binnenland
KRO-NCRV

‘Patiëntenzorg onder druk, we moeten vrezen voor de huisartsenzorg’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Patiëntenzorg onder druk, we moeten vrezen voor de huisartsenzorg’

Het piept en kraakt bij huisartsenpraktijken. "Die druk is zo hoog dat je misschien moet vrezen voor de huisartsenzorg in de toekomst", zegt Aard Verdaasdonk van de Landelijke Huisartsenvereniging bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Maandagochtend is het drukste moment van de week. "Ja, met name aan de telefoon is het echt spitsuur", zegt Hugo Hardeman, huisarts in Andelst-Hervelt, met wie Spraakmakers deze week meeloopt. Het komt, denkt hij, omdat mensen in het weekend niet kunnen bellen en dan, zodra het kan, in de startblokken staan.

Huisartsen hebben hun handtekening nog niet gezet onder het zogenoemde Integraal Zorgakkoord. Dat akkoord moet de zorgkosten de komende jaren binnen de perken houden. De hoge werkdruk is een van de redenen voor de weigering.

Geen koffiepauze

"Ik denk dat je mee moet lopen om te kijken waar de drukte nou zit", zegt Verdaasdonk. "En die zit niet alleen bij de huisarts, maar die zit ook bij de doktersassistente die de telefoon daar neemt en bij de praktijkondersteuner die zijn chronische patiënten ziet.”

De gevolgen zijn groot. De huisarts doet de patiëntenzorg nog "heel goed", maar hij staat "ontzettend onder druk." "Die druk is zo hoog, dat je misschien moet vrezen voor de huisartsenzorg in de toekomst."

Terug naar de praktijk van huisarts Hardeman. In tegenstelling tot wat veel patiënten denken, is er helemaal geen tijd voor een koffiepauze. Er wórdt wel koffie gedronken, maar tegelijk worden de patiënten besproken, worden visites verdeeld en worden vakanties ingepland – nu al.

Uitvallen

Wat dat laatste betreft: afgelopen zomer konden er al meerdere huisartsen helemaal niet op vakantie en bijna twintig procent moest de plannen aanpassen. "Ik krijg hier al wel een beetje stress van”" verzucht Hardeman, de vakantie amper achter de rug hebbende.

Als de druk te hoog is, zegt Verdaasdonk, dan vallen huisartsen en medewerkers uit. "En dan kan die zorg niet meer verleend worden."

Luister hieronder naar de andere afleveringen van de reportageserie:

We horen dat huisarts Hugo Hardeman het niet alleen maar druk heeft omdat het nou eenmaal druk is, maar vooral doordat de rest van de zorg ook helemaal vastloopt. En dat levert veel kopzorgen op.

Preventie is een toverwoord in de zorg. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar voorkomen kost tijd en dat is juist wat er vaak ontbreekt.

Het contact met patiënten is de afgelopen jaren noodgedwongen steeds zakelijker geworden.

Huisartsen zouden er tientallen miljoenen bij krijgen, maar ze zetten nog geen handtekening onder het Integraal Zorgakkoord.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie