Raad voor Cultuur: ‘Culturele sector moet weerbaarder worden’
- Nieuws
- Raad voor Cultuur: ‘Culturele sector moet weerbaarder worden’
De culturele en creatieve sector moet weerbaarder en wendbaarder worden. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies aan staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media.
'Culturele sector moet weerbaarder worden'
Video niet beschikbaar
“Uit alle berichten horen we dat de bezoekersaantallen achterblijven”, vertelt voorzitter Kristel Baele in het NOS Radio 1 Journaal. De sector kampt nog steeds met de gevolgen van de coronacrisis. “We zijn er nog lang niet.”
Actie
Om de sector beter bestand te maken, moet er actie ondernomen worden. De Raad en Baele hebben een aantal ideeën hoe. “Het zijn een aantal uitdagingen die tijdens de coronacrisis ook al voorbijkwamen. Denk aan de arbeidsmarkt, maar ook aan de samenwerking tussen de drie overheidslagen”, legt ze uit. “Tegelijkertijd merk je dat de sector nog lang niet uit deze crisis is. Er komt een herstelpakket. Wij stellen voor omdat te combineren met een aantal verbeteringen, waardoor de sector wendbaarder en weerbaarder wordt.”
Opgave
Er zijn drie uitdagingen die Baele graag wil aanpakken. Ten eerste: de arbeidsmarkt. “ZZP’ers hebben het nog steeds heel moeilijk. We hebben gezien dat mensen uit de sector onderkomen zoeken in een andere sector met betere betaling en arbeidsomstandigheden. Tweede is diversiteit. Zowel in het aanbod als in het publiek. De derde is de geografische verspreiding en de samenwerking tussen de drie lagen van de overheid. Gemeente, provincie en het rijk. Waar het goed gaat, helpt het enorm.”
De Raad voor Cultuur zag tijdens de coronacrisis in sommige delen van het land goede samenwerking tussen de sector en de drie overheidslagen. “Waar in een regio de culturele instellingen, de politiek en bedrijven goed samenwerken dan kun je dat culturele ecosysteem op orde houden en kan je ook verder brengen.”
Rust
Ook vraagt de Raad voor Cultuur voor een verlenging van het cultuurplan. Organisaties en bedrijven moeten dan een plan schrijven en indienen om subsidie aan te vragen. Dat komt omdat velen nog steeds worstelen met corona. Bezoekers komen niet in grote getalen terug. “Het blijft nog steeds best wel lastig om voorstellingen door te laten gaan. Het kan maar zo zijn dat een van de castleden ziek wordt en dan kan je de hele voorstelling aflasten”, legt Baele uit. “Het idee dat je dan nu moet gaan zitten en een plan moet maken, terwijl je eigenlijk helemaal niet weet hoe de toekomst eruit ziet en je bezig bent om te overleven, zien wij dat dat niet gaat lukken.”