Binnenland
NOSNTR

Winterse hittegolf in Europa: records met meerdere graden gebroken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winterse hittegolf in Europa: records met meerdere graden gebroken

Een winterse hittegolf, daarmee zijn de hoge temperaturen in Europa op dit moment mee te vergelijken. De eerste week van dit jaar is historisch warm. Warmte-records werden zelfs met meerdere graden gebroken.

2023 breekt nu al warmterecords

Video niet beschikbaar

"Ik heb dit niet eerder meegemaakt", vertelt klimaatexpert Peter Siegmund in Nieuws en Co. "Mijn verbazing begon met oudjaar, toen realiseerde ik me dat niet alleen oudjaar vorig jaar heel warm was, maar ook het nieuwe jaar. Dat waren 2 relatief warme dagen. Mijn verbazing duurde een paar dagen."

Hitte records

"Het opvallendste was de tempratuur van nieuwjaar hier in Nederland. Vorig jaar was het al warm, dat was toen een record met nieuwjaar, maar dat record heeft maar precies 1 jaar stand gehouden. Dit jaar was het weer warmer met nieuwjaar", zegt Siegmund. "Nog extra bijzonder: normaal gesproken wordt dat record ergens in de middag bereikt, maar dit warmste moment was ‘s nachts toen nieuwjaar begon."

Klimaatverandering

Is het allemaal het gevolg van klimaatverandering of is er iets anders aan de hand? "Er spelen 3 dingen tegelijk", vertelt Siegmund. "Het belangrijkste is dat de lucht uit het zuidwesten komt. Dat is in de winter echt de warme hoek, dat is de belangrijkste oorzaak dat het nu warm is." Klimaatverandering heeft wel te maken met de hoge tempraturen nu. "Heel de wereld wordt warmer, dus dat komt er bovenop. Alle winden worden warmer. En wat ook nog speelt: in Zuid-Europa is voor de tijd van het jaar daar ook warm. Ik weet niet hoe dat komt, ik vermoed dat de wind uit de Sahara komt", legt hij uit.

Toekomstige winters

Volgens Siegmund zullen onze winters wel warmer worden, maar de tempraturen die we nu meemaken zijn uniek. "Die blijven ook in een warmer klimaat uitzonderlijk."

Ook komt de wind steeds minder vaak uit het noordoosten. "In de winter komt er vaker wind uit het westen en minder vaak uit het noordoosten, de koudste hoek. De westenwind hangt samen met een redelijke groot druk verschil uit de subtropen en de pool. We zien dat dat drukverschil aan het toenemen is", zegt Siegmund. "Dat doet het al een eeuw. We weten niet hoe het komt, maar het leidt tot meer westenwind. Het zal een klein beetje met klimaatverandering te maken kunnen hebben, maar het neemt sneller toe dan dat het door klimaatverandering kan komen."

NC Warmte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie