Binnenland
NOSNTR

Gezinshereniging asielzoekers uitstellen is onwettig: 'Voor een jurist is dit kraakhelder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezinshereniging asielzoekers uitstellen is onwettig: 'Voor een jurist is dit kraakhelder'

De omstreden kabinetsmaatregel waardoor gezinshereniging tijdelijk niet mogelijk is houdt voor de rechtbank geen stand. In Breda heeft de rechter geoordeeld dat het gezin van Mustafa uit Turkije, die in de zomer van 2021 naar Nederland vluchtte, per direct mag komen. In Nieuws en Co een reportage van verslaggever Marc-Robin Visscher waarin hij met Mustafa en diens advocaat sprak.

Video niet beschikbaar

"Ik heb mijn gezin al een tijd niet gezien. Mijn jongste zoon is 1,5 jaar. Ik zag hem voor het laatst toen hij twee maanden oud was.", vertelt Mustafa. Hij wil niet dat zijn volledige naam bekend wordt, omdat hij bang is dat zijn familie gevaar loopt.

"Mijn dochter is zes. Met haar gezondheid gaat het goed, maar psychisch iets minder. Ze heeft veel problemen met de afwezigheid van haar vader. Ze zei laatst dat ze in plaats van een verjaardagscadeau mij wil zien. Ik kan ook echt niet wachten."

Geen wettelijke grondslag

"De rechter heeft besloten dat er geen wettelijke grondslag is voor het vertragen van de gezinshereniging", aldus advocaat Eva Bezem. "Dat betekent dat de ambassade binnen één week de visa moet afgeven voor het gezin van Mustafa."

Eerder leidde de uitspraak van de voorzieningenrechter in Haarlem in een vergelijkbare zaak ertoe dat de familie van een Syrische statushouder per direct naar Nederland mocht komen. "Dat oordeel vond de staatssecretaris niet genoeg en dus ging hij naar een hogere rechter", legt Bezem uit.

Bij een voorlopige voorziening loopt er nog een bezwaar bij de IND en toetst de voorzieningenrechter alleen op hoofdlijnen of dat bezwaar kans van slagen heeft. Nu heeft de rechter het geschil in volle omvang beoordeeld.

'Duidelijk signaal van rechterlijke macht'

"Rechtbank Haarlem heeft vandaag een soortgelijke uitspraak gedaan als de rechtbank vanochtend in mijn zaak heeft gedaan", zegt Bezem. "Dit betekent dat al twee verschillende hogere rechters zeggen dat er geen grondslag is op de beperking voor gezinshereniging. Dit kan je zien als een duidelijk signaal vanuit de rechterlijke macht in Nederland dat deze hele beperking geen houd snijdt juridisch gezien."

"De zaak kun je nog door tien andere rechters laten bepalen. Als de staatssecretaris zou besluiten om hiermee naar de Raad van State te gaan, dan kan ik je nu al zeggen dat die zal niks anders zal oordelen. Voor een jurist is dit kraakhelder."

nc repo gezinshereniging

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie