Binnenland
Antarctica wordt steeds kleiner: wat zijn de gevolgen?
- Nieuws
- Antarctica wordt steeds kleiner: wat zijn de gevolgen?
Het gaat niet goed met Antarctica. Een ijsberg zo groot als Malta is namelijk van Antarctica afgebroken. Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Een enorme hoeveelheid ijs, maar hoe erg is dat precies? Hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke: "Het spannende is: dit gebeurt in een gebied waar Antarctica massa verliest."
IJsberg zo groot als Malta van Antarctica afgebroken
Van den Broeke legt uit hoe het smelten op Antarctica werkt. "Het is daar ontzettend koud, dus het smelt niet zoals wij het kennen. Het gletsjer wordt vooral kleiner door het smelten aan de onderkant, waar het in contact staat met water. En door het afbreken van dit soort ijsbergen."
Zeespiegelstijging
Omdat Antarctica onder een dikke plak ijs verborgen ligt, stijgt de zeespiegel als daar delen vanaf smelten. Van den Broeke: "Dat geldt niet voor drijvend ijs, want daarmee stijgt de zeespiegel niet. Maar deze gletsjer is de afgelopen jaren veel sneller gaan 'stromen', en dat betekent dat al het ijs dat op land ligt in dit gebied, nu langzaam in zee verdwijnt."
Dat betekent niet dat het smeltproces te zien is tijdens een expeditie in het gebied. "Ik ben er vier keer geweest. Maar Antarctica is gigantisch groot. Je moet je voorstellen dat deze gletsjer alleen al meer dan 50 kilometer breed is. Het is één grote uitgestrekte woestenij. Dus om dit soort processen in de gaten te houden, moet je er met satellieten naar kijken", legt Van den Broeke uit.
Gaat het ijs ooit verdwijnen?
Op de vraag of het smelten zo hard gaat dat Antarctica ooit onder het ijs vandaan zal komen, heeft Van den Broeke vooralsnog een geruststellend antwoord. “Het continent ligt nu onder een ijskap van twee tot vier kilometer dik. Dat ligt er al tientallen miljoenen jaren. Die is niet van vandaag op morgen verdwenen.”
Dat is geen reden om het smelten te laten voor wat het is. Van den Broek: "Als Antarctica voor 10% zou smelten, stijgt de zeespiegel al met zes meter. Dus het is de moeite waard om die ijskap in de gaten te houden, voordat het smelten onomkeerbaar wordt."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
Vroege VogelsBNNVARA
Shortlist Natuurboekenprijs is bekend: deze boeken maken kans!Vroege VogelsBNNVARA
Deze bloedzuiger zuigt schildpadden- en mensenbloedEenVandaagAVROTROS
Purmerend dringt met persoonlijke aanpak aantal schoolverlaters terugEenVandaagAVROTROS
Hoe korte pachtcontracten de toekomst onzeker maken voor ecologische boeren