Verdoezelt China de staatsschuld?
- Nieuws
- Verdoezelt China de staatsschuld?
De Chinese economie is behoorlijk op stoom en groeit al jaren. Toch zijn er ook economische twijfels, bijvoorbeeld over een vastgoedbubbel en schulden van de overheid. Dr Kelder wil graag weten of China een groot deel van de staatsschuld verdoezelt, juist omdat de schulden van al die lokale overheden niet worden meegeteld.
Video niet beschikbaar
Professor dr. Peter Ho, Hoogleraar Chinese economie aan de Londen School of Economics, in Bejing, kan die vraag beantwoorden. De Chinezen steken niet hun kop in het zand - ze weten van de schuld. Maar tegelijkertijd tellen ze het niet mee in het begrotingstekort. In zekere zin zou je het dus kunnen zien als een vorm van verdoezelen.
Huizenbubbel
"Er zijn wel degelijk zorgen over die Chinese economie, want de laatste twintig, dertig jaar is er een enorme vastgoedbubbel opgeblazen. Heel veel lokale overheden hebben zich diep in de schulden gestoken om dat vastgoed te gaan ontwikkelen." Die schulden van lokale overheden tellen niet mee in het begrotingstekort van de federale overheid, maar vormen dus wel een zwart gat in de Chinese economie.
"De laatste vijf jaar zie je dat de Chinese economie wat afkoelt en dan worden de zorgen over die bubbel ook belangrijker", zegt dr. Ho. "Wat je aan de andere kant óók ziet, is dat de Chinese centrale overheid dit heel goed in het vizier heeft en druk bezig om de lucht weer uit die vastgoedbel te laten lopen."
Als China niest, wordt de rest van de wereld verkouden
Rest dr Kelder de vraag of we, mocht de bubbel uiteenspatten, de volgende economische crisis uit China kunnen verwachten. Professor Ho: "Men zegt: als China niest, wordt de rest van de wereld verkouden. China is nu de tweede economie van de wereld en de rest van de wereld is zó verknoopt met China: als het daar economisch minder gaat, dan gaan wij dat ook echt voelen."
Angst
Is er reden om bang te zijn voor het oprukkende China? "Nee, absoluut niet", antwoordt professor Ho. "Aan zo’n angstbeeld heb je uiteindelijk niks. De opkomst van China betekent verandering. Dat heeft soms negatieve kanten, maar ook veel positieve aspecten. De opkomst van China heeft ons veel gebracht. Bijvoorbeeld goedkope kleding en het feit dat we zoveel kunnen exporteren, dat is heel belangrijk voor Nederland en Europa."