'Vul uw inkomen aan met uw huis'
- Nieuws
- 'Vul uw inkomen aan met uw huis'
Er zit geld in uw huis. Als u een koophuis heeft met overwaarde, zou u dit kunnen gebruiken om uw inkomen aan te vullen: met de omkeerhypotheek.
Oh nee, toch niet. In het buitenland gebeurt dit al volop, maar Nederland laat deze potentiële inkomstenbron links liggen. Dat is de observatie van prof. dr. Dirk Brounen, vastgoedeconoom aan de Universiteit Tilburg.
Video niet beschikbaar
'Een van de problemen van deze tijd is de vergrijzing. Er zijn veel mensen die in een huis wonen dat voor een groot deel is afgelost. Als deze mensen verhuizen of overlijden komt dat geld pas vrij', stelt professor Brounen. Het zou mooi zijn als dat geld al eerder gebruikt kon worden, bijvoorbeeld voor zorg, of een leuker leven.
De woningprijzen zitten weer in de lift en veel mensen hebben een overwaarde. Daar kun je in Nederland niet heel veel mee, terwijl dat in het buitenland vaak wel mogelijk is. 'De woningmarkt is niet alleen een probleem, het is ook een oplossing', zegt Brounen.
Omkeerhypotheek
Brounen heeft het dan over een hypotheek waarbij je juist geld ontvangt van de bank. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld heel gebruikelijk. Een deel van de overwaarde wordt dan gebruikt om een extra inkomen te genereren.
Professor Brounen legt uit dat je bijvoorbeeld van 200.000 euro overwaarde een ton zou kunnen benutten. Je neemt in feite een nieuwe lening op je huis en laat deze voor in stukjes uitkeren. Zo ontvang je elke maand een aanvullend inkomen.
Natuurlijk moet je dan wel rente betalen, want in feite neem je weer een hypotheek. Gratis geld bestaat niet. Toch is dit wel een manier om van je kapitaal te kunnen genieten.
Weinig regelingen
In Nederland zijn er eigenlijk heel weinig financiële producten die dit mogelijk maken en dat is volgens Professor Brounen een gemiste kans. “Banken en andere aanbieders zouden er goed aan doen om dit soort producten op een verantwoorde manier aan te bieden.”
Niet alleen de financiële sector is volgens Brounen aan zet, ook de overheid moet dit meer faciliteren. 'De overheid moet daar pro-actiever in moet zijn. Maak het voor de burger aantrekkelijk om hun overwaarde in te zetten voor dingen die ze goed kunnen gebruiken’, zegt de vastgoedeconoom.
Erfenis
‘Alleen de erfgenamen zullen het niet zo leuk vinden’, merkt Jort Kelder op. Die zien namelijk een deel van hun erfenis in rook opgaan. 'Het gaat ons nu economisch zó goed dat we ook niet meer een volledige erfenis nodig hebben als jongere generatie’, brengt Brounen daartegen in. Kinderen hebben het nakijken, maar de oudere generaties zouden met een omkeerhypotheek ruimer bij kas kunnen zitten.