Binnenland
AVROTROS

Minder mensen willen gebarentolk worden: wat is er gebeurd met het 'Irma-effect'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder mensen willen gebarentolk worden: wat is er gebeurd met het 'Irma-effect'?

Tijdens de coronapandemie 4 jaar geleden zat heel Nederland voor de buis door de persconferenties. Wie daarbij nooit ontbrak? Gebarentolk Irma Sluis. Ze zorgde er zelfs voor dat mensen zich wilden laten omscholen tot tolk: het Irma-effect. Maar daar is nu nog maar weinig van te merken.

Video niet beschikbaar

Iedereen was in de ban van gebarentolk Irma die vooral populair werd door het gebaar voor hamsteren. Dat merkten ze ook bij de enige officiële opleiding tot gebarentolk in Utrecht, daar steeg in 2020 het aantal aanmeldingen flink. Maar inmiddels zitten de aanmeldingen weer op het oude niveau en groeit het tekort.

Tolken nodig

Dat terwijl nieuwe tolken hard nodig zijn. 1,5 miljoen Nederlanders zijn doof of slechthorend. Zo'n 30.000 hebben de Nederlandse Gebarentaal als moedertaal. Er zijn zo'n 600 gebarentolken in Nederland, maar die kunnen lang niet al deze mensen ondersteunen.

Gebarentolk en voorzitter van de beroepsvereniging Kees-Ate van der Meer hoopt dat dit snel gaat veranderen. Hij spreekt over een heel mooi beroep: "Je moet het land in, naar mensen toe, je komt van geboorte tot graf. Dat maakt het heel divers."

'Mooie taal'

"Je werkt met een heel mooie taal", gaat hij verder. Zo gebruik je naast je handen, ook veel mimiek en expressie. Van der Meer legt uit dat sommige dingen makkelijker te communiceren zijn in gebarentaal dan in de gesproken taal. Volgens hem heeft dat te maken met de driedimensionaliteit van de taal.

"In gebarentaal kan het dan juist veel duidelijker worden dan in de gesproken taal, omdat je ook emoties goed kunt weergeven", zegt de gebarentolk.

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie