Wijnkenners: 'Alcoholvrije wijn niet te drinken, wetgeving productieproces moet anders'
- Nieuws
- Wijnkenners: 'Alcoholvrije wijn niet te drinken, wetgeving productieproces moet anders'
Omdat je zwanger bent, omdat je de BOB bent of omdat je meedoet aan Dry January: er zijn genoeg redenen om alcoholvrije wijn te drinken. De grote vraag is, smaakt het ook een beetje? Is alcoholvrije wijn wel te vergelijken met 'normale' wijn?
Video niet beschikbaar
Anja Vondenhoff, vinoloog en oprichter van de Wijncampus in Stax&Toine: "Als je alcoholvrije wijn gaat proeven, dan moet je de smaak van 'normale' wijn volledig loslaten."
Als je een wijntje proeft, dan kijk je even naar de kleur, je ruikt eraan, neemt een slok en laat de wijn rollend door je mond gaan. Maar waar let je op als een 'alcoholvrije' wijn gaat keuren?
De druif maakt het verschil
Vondenhoff: "Allereerst kijk je naar de smaak die je denkt te gaan krijgen. Je hebt drie typen: mousserend, wit/rosé en rood. Daar maak je eerst je keuze in. Dan kies je vervolgens voor een bepaalde druif waar je op dat moment trek in hebt."
Volgens Vondenhoff is de keuze bij alcoholvrije wijnen niet zo groot als bij gewone wijnen. "Het is niet zo dat de ene wijn echt anders smaakt dan de ander. Ze lijken erg op elkaar en ze zijn allemaal wat fruitiger."
Wat drink je dan eigenlijk?
"Alcoholvrije wijn is wijn waar de alcohol uitgehaald is. De basis bestaat nog steeds uit druiven, alleen wordt er een extra behandeling toegepast. Met een speciale vacuümtechniek wordt de alcohol namelijk uit de wijn gehaald", zegt Vondenhoff.
Door die speciale techniek verliest de wijn een deel van zijn smaak en aroma's waardoor het lastig is om een groot smaakverschil te laten ontstaan. Het is dan ook eigenlijk meer druivensap dan alcoholvrije wijn. "Mensen willen houvast en bestellen alcoholvrije wijn net als alcoholvrij bier. Daarom willen ze het liever alcoholvrije wijn noemen."
De prijs van alcoholvrije wijn zit tussen de vijf en tien euro. "De duurdere is ietsjes voller van smaak", zegt Vondenhoff. "Maar omdat ze allemaal dezelfde procedure doorlopen is er altijd een bepaalde basissmaak."
Wat wel lekker is volgens Vondenhoff, is alcoholvrije wijn met een smaakje. Denk aan rozensmaak of lavendel, maar dat heeft niet zoveel met wijn van doen. Het wordt dan meer een soort limonadesiroop.
De wet moet worden aangepast
Voor Radar heeft Vondenhoff vijf alcoholvrije wijnen uit de supermarkt getest. Of het meeviel? "Het voldoet aan de verwachtingen. Ik heb al eerder alcoholvrije wijnen geproefd en toen viel het ook niet mee. Met die verwachting ging ik er in, maar wel met de hoop dat het ondertussen beter zou zijn. Maar helaas, de smaken zijn niet verbeterd."
Wil de alcoholvrije wijn ooit in de buurt komen van een goede 'normale' wijn, dan moet de wet aangepast worden. "Om alcoholvrije wijn te maken, zegt de wet dat je wijn op de normale manier moet maken en vervolgens de alcohol eruit moet halen." Zolang die basis hetzelfde blijft, zal de smaak van alcoholvrije wijn dus niet veranderen.
Als Vondenhoff ons dan een van de alcoholvrije wijnen aan moet raden, is het de mousserende versie. "Door de bubbeltjes krijg je toch al een lekker gevoel in de mond."
In de uitzending van Radar
Benieuwd wat de bekende wijnschrijver Harold Hamersma en wijnkenner Julian Cleton van alcoholvrije wijn vinden en welke vijf wijnen er worden getest? Kijk dan maandagavond 12 oktober om 20.30 uur naar de uitzending van Radar.
Wijnkenners: 'Alcoholvrije wijn niet te drinken, wetgeving productieproces moet anders'
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.