De Nashville-verklaring is een donderslag bij heldere hemel
- Nieuws
- De Nashville-verklaring is een donderslag bij heldere hemel
De Nashville-verklaring sloeg bij Edwin Smits omgeving in als een bom. Het zorgde ervoor dat zijn ouders een kant moesten kiezen. Zij besloten de verklaring te verdedigen. Smit heeft inmiddels bijna een halfjaar geen contact meer met hen. Zo zijn er nog meer verhalen over het effect van de Nashville-verklaring. In De Nieuws BV vertellen Edwin Smit en Wielie Elhorst over de impact en het debat in de Tweede Kamer.
Video niet beschikbaar
Zes jaar geleden kwam Edwin Smit uit de kast. In zijn gereformeerde gezin was dat erg moeilijk: "Mijn ouders accepteerden dat niet en hadden hele rare beelden in hun hoofd van wat homo's precies waren".
Even geen contact
"De relatie met mijn ouders is moeilijk geworden. We hadden een soort verstandshouding die nog niet helemaal uitgekristalliseerd was, maar door deze Nashville-verklaring moesten mijn ouders opeens een kant kiezen en gingen zij de verklaring verdedigen. Ze stuurden mij stukken waarin een dominee bijvoorbeeld zei dat het verkeerd is opgevat."
"Toen heb ik tegen mijn ouders gezegd, ik wil even geen contact met jullie", vertelt Edwin. "Ik vind het niet oké dat wij hier na zes jaar nog een discussie over hebben. Inmiddels heb ik al bijna vijf maanden geen contact met ze gehad."
Ecce Homo - Kijk de Homo: ‘Kom kijk wat je mij aangedaan hebt’ door Jake the Sexy Saint
Donderslag bij heldere hemel
In de omgeving waar Edwin is opgegroeid staan veel mensen achter de verklaring. Toch sloeg de verklaring in als een bom: "We wisten al wel dat het er was, maar het feit dat mensen in zulke grote getale de verklaring onderschrijven en daarmee naar buiten komen, was echt pijnlijk."
Ook LHBTI-predikant Wielie Elhorst was geschokt, "dat dertig van mijn collega's uit de protestantse kerk de verklaring hadden ondertekend. Ik heb me wel afgevraagd hoe hun omgeving zo kan zijn, dat zij zich genoodzaakt voelen om deze verklaring te tekenen."
Dialoog blijven voeren
Elhorst: "De impact van de Nashville-verklaring is zo negatief geweest dat mensen zich ook afvragen: christenen houden van je naasten, en dan dit naar buiten brengen? Doe je dat dan wel?"
Morgen wordt de Nashville-verklaring in de Tweede Kamer besproken. Wielie: "Ik hoop dat de verklaring met sensitiviteit besproken zal worden. Christelijke LHBTI-organisaties moeten worden ondersteunt om het gesprek en dialoog aan te blijven voeren en te kijken hoe kerken werkelijk veilig en verwelkomend kunnen zijn. Het is een kwestie van lange adem."