Eén miljoen Nederlanders met biseksuele gevoelens, toch blijft de groep onzichtbaar
- Nieuws
- Eén miljoen Nederlanders met biseksuele gevoelens, toch blijft de groep onzichtbaar
Sinds 1999 staat 23 september bekend als 'Bi Visibility Day', oftewel een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de zichtbaarheid van biseksuelen. In Nederland hebbben naar schatting één miljoen mensen gevoelens voor meer dan één gender. Toch blijft dit een vrij onzichtbare groep, ook omdat veel van hen niet uit de kast komen. In Vroeg! schoven Sara Verlee van Bi+ Nederland en Hanneke Felten van Movisie aan om deze onzichtbaarheid te verklaren.
Vroeg! Vandaag is een belangrijke dag om de liefde en biseksualiteit te vieren!
Vooroordelen
"Vaak weten mensen om mij heen niet per se wat mijn bi+seksualiteit inhoudt," ervaart Verlee, "het wordt ook niet altijd serieus genomen. Er wordt gedacht dat het een fase is. Men verwacht vaak dat je óf homo óf hetero bent." Felten ziet ook vanuit haar onderzoek bij Movisie dat 'monoseksualiteit' (het aangetrokken zijn tot één geslacht) de norm is: "kijk maar naar de termen 'heterokoppel' en 'homohuwelijk'." Felten ziet in haar onderzoeken dat discriminatie richting bi+personen vanuit twee kanten komt: "vanuit de hetero-kant bestaat onbegrip, en de homo-kant wordt vaak gezegd dat bi-personen er nog wel achter komen dat ze eigenlijk homo zijn."
LH-B-TIQA+
In de gangbare afkorting voor verschillende seksuele- en genderidentiteiten wordt dus ook de 'b' van biseksualiteit meegenomen. Toch ziet Verlee dat biseksualiteit een net iets andere positie inneemt in deze gemeenschap: "omdat bi+personen zichzelf niet altijd zo duidelijk labelen als bijvoorbeeld homo's en lesbiennes, ontstaat er minder een gemeenschap, een community. Je bent vanzelfsprekend overal welkom, maar er is geen speciale plek om naar toe te gaan zoals dat er wel is voor bijvoorbeeld homo's, lesbiennes of transgenders. Dat is toch jammer, want je loopt als bi+persoon tegen zaken aan waar anderen niet tegenaanlopen."
Representatie
Een beter begrip en kennis over dit onderwerp zal leiden tot meer acceptatie, denken zowel Verlee als Felten. Zo verscheen eerder dit jaar het boek 'Dat zou jij nooit toelaten: als liefde giftig wordt' van Tessel ten Zweege. Dat is een boek waarin ook haar eigen biseksuele oriëntatie een rol speelt. Zij ergert zich aan de manier waarop biseksualiteit in de media nog vaak wordt neergezet: "het gaat vaak over percentages, en dan niet de goede", ziet Ten Zweege, "over partnergeweld, depressie, et cetera. Bi-personages komen bijna nooit op een fijne manier naar voren in de media."
Toekomst
Felten doet al enkele jaren onderzoek naar dit thema: "we zien dat er een grote groep onder de jongeren is die voor meer acceptatie staat. Helaas zie je daar ook altijd een tegenbeweging bij. Wel zie je sinds de jaren 80 een goede stijgende lijn als het gaat om acceptatie. Dat is hoopvol."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.