Voorkom onverwacht hoge rekeningen van je zorgkosten
- Nieuws
- Voorkom onverwacht hoge rekeningen van je zorgkosten
[AVROTROS] Weet jij welke kosten wel en welke kosten niet gedekt worden door je zorgverzekeraar? Rene Landman kreeg onverwacht een rekening van 135 euro op de mat voor een paar minuten bellen met zijn medisch specialist. Hoe voorkom je dit soort onverwachte hoge zorgkosten?
Een nieuw jaar is aangebroken en dat betekent dat je binnenkort weer de rekening van je zorgverzerzekaar op de mat kan verwachten. In sommige gevallen kan die rekening behoorlijk tegenvallen. Zoals bijvoorbeeld voor Rene Landman wie een bericht op het Radar Forum achterliet. 'Vorig jaar heb ik twee controles gehad in het ziekenhuis. Vanwege de digitalisering kon ik de uitslagen online zelf al bekijken, maar vanwege het protocol had ik ook een telefonisch consult met de specialist. Hij gaf mij dezelfde positieve uitslag die ik online ook had gelezen en vervolgens kreeg ik een rekening van 135 euro voor een telefonisch consult in de brievenbus. Waarschijnlijk vallen de twee controles ook binnen dit bedrag, maar dat is voor mij als consument volstrekt onduidelijk. Ik sta vijf jaar lang onder controle wat betekent dat ik vijf jaar lang hetzelfde bedrag aan eigen risico kwijt ben. De zorg in Nederland is goed geregeld, maar de zorgkosten zijn ondoorzichtelijk.
Veranderen van zorgverzekeraar bij geplande medische zorg
In sommige gevallen, zoals bij een operatie, weet je van tevoren dat je voor medische zorg je volledige eigen risico zult gebruiken. Dan wil je niet het maximale eigen risico van 885 euro moeten betalen en verander je wellicht van zorgverzekeraar. Let hierbij op het Diagnose Behandel Combinatie-traject (DBC-traject).
Ziekenhuizen openen dit traject tegenwoordig zodra je voor een behandeling in het ziekenhuis komt. Vanaf dat moment houdt het ziekenhuis alles wat met die behandeling te maken heeft bij, zodat zij dit later in een keer bij de zorgverzekeraar kunnen declareren. Is deze behandeling in het jaar waarin jij nog het hoogste eigen risico had, valt het DBC-traject dus in dat jaar en niet in het jaar waar jij wellicht nu een lager eigen risico hebt genomen.
Het is pas 1 februari maar mocht je nu toch al van plan zijn om van zorgverzekering te veranderen of moet je er nog een afsluiten? Babs van der Staak van de Consumentenbond gaf in het NOS Radio 1 Journaal drie goede tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar.
Video niet beschikbaar
Voorkom onverwacht hoge zorgkosten
- Lees de polisvoorwaarden van je verzekeraar goed door, zodat je weet welke zorgkosten wel en niet worden vergoed om niet voor verrassingen te komen staan
- Zijn de voorwaarden niet duidelijk of kom je er niet uit? Bel met je zorgverzekeraar en vraag het na.
- Neem het DBC-traject goed door. Is voor jou een DBC geopend, maar heeft de operatie nog geen haast? Een DBC-traject wordt na 120 dagen gesloten. Wacht dan tot de 120 voorbij zijn, zodat een nieuw traject wordt gestart en je eigen risico onder je nieuwe verzekeraar valt.
- Controleer bij de belastingdienst of je de zorgkosten van je aangifte af mag trekken. In sommige gevallen zijn specifieke zorgkosten aftrekbaar.