Overbemesting doodsteek voor dikste eik van ons land
- Nieuws
- Overbemesting doodsteek voor dikste eik van ons land
Zijn leven lang voelt Wim Eikelboom zich verbonden aan de eik, dat komt natuurlijk vanwege zijn achternaam. Onlangs besloot hij een zoektocht te ondernemen naar die boom. Welke mythes bestaan er over de eik, kun je contact maken met een boom en kun je eigenlijk eikels eten? Het resultaat van die zoektocht is te beluisteren in de podcast Eik & Ik.
"Nederland is een echt eikenland. De eik is de meest voorkomende loofboom in ons land en staat op veel plekken. Maar nu heeft hij last van een imagoprobleem door de eikenprocessierups. Die zorgt ervoor dat die eik toch in een kwaad daglicht staat en dat mensen zich afvragen of we niet te veel eiken hebben. Ik vind van niet", zegt Eikelboom bij NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Problemen met oude eiken
Er staan volgens Eikelboom heel wat eiken in ons land, maar geen echt oude eiken: "Er zijn ook best wel oude wijken, maar als je dat vergelijkt met onze omringende landen, zijn wij daar niet zo goed in. In Engeland en Duitsland staan bijvoorbeeld eiken die al 1000 jaar zijn, maar in Nederland komen we niet verder dan 500 à 550 jaar."
Vooral de oudste en de dikste eikenboom doet het niet goed: "De dikste eik van Nederland is aan het doodgaan. We zijn er niet zuinig op en dat vind ik wel heel schraal. Dit is eigenlijk houtig cultureel erfgoed. Zo'n boom heeft een verhaal, want rond echt oude eikenbomen hangt vaak een interessant volksverhaal. Deze oude eik van Verwolde is al ruim een eeuw een bezienswaardigheid. Zo zou volgens artikelen uit de 18de eeuw Bonifatius nog onder deze boom gepredikt hebben. Dat is helemaal niet waar, maar het toont wel dat de eik zo tot de verbeelding spreekt dat er een verhaal bij verzonnen werd om die nog meer bijzonder te maken."
Overbemesting
Waarom gaat het dan niet goed met die boom? "Hij legt het loodje door overbemesting. De aan de boom grenzende akker is jarenlang door een boer als maisland gebruikt met zware bemesting. Overmatige stikstof in de bodem is de monumentale eik noodlottig geworden. Dit is een concreet voorbeeld waar het toe kan leiden als we het te zwaar bemesten."
In andere landen zijn ze er volgens Eikelboom zuiniger op: "Je ziet dat eiken er op plekken staan waar de bodem onaangetast blijft. En zo blijft de eik het heel lang goed doen. In Nederland lukt ons dat niet omdat wij dichtbevolkt zijn en ons land allemaal willen gebruiken. We willen zo dicht mogelijk bij die boom onze dingen blijven doen. Om een oude eik moet je eigenlijk een hek zetten zodat de mensen er niet te dichtbij komen. Je moet zorgen dat de boeren niet hun land bemesten en op die manier kunnen we wat zuiniger zijn op die eik."
Podcast Eik & Ik is een productie voor de EO en de campagne 'Nederland plant bomen’.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.