Binnenland
NOS

Misverstanden over de hoofddoek: 'Ik draag hem voor mezelf'

foto: Ahmadiyya Moslim Gemeenschap
  1. Nieuwschevron right
  2. Misverstanden over de hoofddoek: 'Ik draag hem voor mezelf'

Spiegels en 'heel veel' hoofddoeken. Woensdagmiddag staan vrouwen van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap op Blaak in Rotterdam om voorbijgangers uit te nodigen en hoofddoek uit te proberen. "Een leuke manier van verbinden en elkaar beter leren kennen", vindt geneeskundestudent Sobia Laghari.

Video niet beschikbaar

"We staan met een gezellige tent met heel veel hoofddoeken en spiegels, en iedereen is welkom", zegt Laghari, die het woord doet namens de gemeenschap. "De bedoeling is dat vrouwen die het nog niet eerder hebben gedaan, een keer een hoofddoek proberen te dragen. Die ervaring kunnen ze dan weer met ons delen."

Die gezellige tent staat voor een serieuze reden. "Er zijn misverstanden over de hoofddoek", ziet Laghari. "Ik heb het idee dat mensen denken dat met een hoofddoek iets wordt weggenomen van mij; dat mijn vrijheid beperkt wordt. Wij moslima's ervaren eigenlijk het tegenovergestelde. Een hoofddoek betekent juist heel veel voor ons en is een hele mooie toevoeging aan onze levens."

Hoofddoek als sieraad

"Ik zie een hoofddoek als een soort sieraad", gaat ze verder. "Het omarmt mijn schoonheid en is een dagelijkse reminder hoe belangrijk mijn vrouwelijkheid en schoonheid is." Ze vergelijkt het met een diamant. "Onze schoonheid is net zoveel waard als een diamant. Als iemand een diamant heeft, zou de eigenaar die ook niet aan iedereen op straat laten zien, maar het ook juist graag willen bewaren. Mijn schoonheid zie ik als een diamant en die bewaar ik graag in mijn hoofddoek."

Aan de andere kant zijn er ook zat diamanten ringen en kettingen, dat weet Laghari ook wel. "Maar die diamant wordt niet minder waard als je hem bewaart. Schoonheid wordt niet minder als je het bewaart, het laat juist zien dat ik het veel waard vind."

foto: Ahmadiyya Moslim Gemeenschap

Terwijl op Blaak vrouwen laten zien waarom ze een hoofddoek dragen, zetten vrouwen zich in bijvoorbeeld Iran juist af tegen de hoofddoek. "Dat komt omdat ze gedwongen worden een hoofddoek te dragen. Daar zijn we het niet mee eens: daardoor zien vrouwen de meerwaarde niet meer van een hoofddoek en dan ontstaat zo'n reactie. Ze worden onderdrukt en daar zijn we tegen." Maar, benadrukt Laghari, ze zijn het ook niet eens met de vrouwen die 'de hoofddoek de schuld geven'. "De blame ligt bij hen die de hoofddoek als verplichting opleggen. Een hoofddoek draag je voor jezelf."

Sobia Laghari over hoofddoeken in Rotterdam

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie