Binnenland
AVROTROS

Proef tegen etnisch profileren bij Amsterdamse politie: 'Iedereen met migratieachtergrond krijgt ermee te maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Proef tegen etnisch profileren bij Amsterdamse politie: 'Iedereen met migratieachtergrond krijgt ermee te maken'

Vandaag begint Amsterdam een proef tegen etnisch profileren van de politie. Met behulp van waarnemers wil de gemeente onderzoeken of de politie bij controle echt willekeurig kiest en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken. Dionne Abdoelhafiezkhan, mede-initiatiefnemer van Control-Alt-Delete en oprichter van het sociaal innovatiebureau IZI Solutions, vertelt bij Blok&Toine hoe diep het probleem zit.

Video niet beschikbaar

Eigenlijk leidt de discussie over waarnemers af van het echte probleem, vindt ze. Etnisch profileren is volgens Abdoelhafiezkhan diepgeworteld in de huidige maatschappij. "Het is een geïnstitutionaliseerd probleem want risicoprofielen worden veel gebruikt, maar liefst 54 overheidsorganisaties gebruiken die."

Risicoprofielen

Verkeerd gebruik van die risicoprofielen kan grote gevolgen hebben. "Het punt is dat de overheid en bijbehorende diensten in dienst staan van burgers, maar soms wordt het belang van de bescherming van die burgers over het hoofd gezien. Een goed voorbeeld van verkeerd gebruik van risicoprofielen is de toeslagenaffaire."

Om etnisch profileren tegen te gaan kan de proef met waarnemers geen kwaad. Eventueel zou die zelfs uitgebreid kunnen worden naar andere knelpunten. "Het is wel degelijk nodig om ook op andere plekken te schaduwen, etnisch profileren komt namelijk overal voor. Ik denk dat iedereen met een migratieachtergrond er standaard een keer mee te maken heeft gehad op allerlei vlakken. Van onderwijs tot woningmarkt tot interactie met wetshandhavers."

Nog altijd vertrouwen

Zelf zal Abdoelhafiezkhan zich blijven inzetten in de strijd tegen etnisch profileren met het sociaal innovatiebureau IZI. "Door het onderwerp keer op keer op de agenda te zetten, opiniestukken te schrijven, de politie en gemeenten te wijzen op fouten die gemaakt worden, het op de voet volgen van wet en regelgeving en het bijstaan van slachtoffers, proberen we alle mogelijke wegen te benutten."

Want het vertrouwen dat het probleem de wereld uit geholpen kan worden is er nog steeds. "We hebben artikel 1 uit de grondwet en dat moet de norm zijn binnen organisaties, zolang dat niet de norm is, is het probleem niet opgelost en zullen wij blijven strijden."

Etnisch profileren

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie