Corendon roept minister op tot vliegverbod concurrenten
- Nieuws
- Corendon roept minister op tot vliegverbod concurrenten
Reisorganisator Corendon roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) op om een vliegverbod af te kondigen op bestemmingen met een oranje reisadvies. Dat zegt Corendon-baas Steven van der Heijden in 1 op 1: "Als wij niet naar Turkije mogen vliegen, zorg er dan voor dat er ook geen andere vakantievluchten naar Turkije plaatsvinden."
Corendon kwam recent onder vuur te liggen toen het besloot ondanks een negatief oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) weer vakantiereizen naar Turkije aan te bieden. Daarop besloot Corendon die reizen tot in ieder geval 22 juli op te schorten. Na 22 juli worden de vluchten niet zonder meer opgepakt: "Wij gaan niet op Turkije vliegen zolang het reisadvies niet wordt versoepeld."
Video niet beschikbaar
Van der Heijden vindt dat zijn bedrijf strenger wordt aangepakt dan andere vliegmaatschappijen: "Er wordt deze zomer volop op Turkije gevlogen. Ook vanuit Amsterdam vertrekken er komende week alleen al zeventig vluchten. Dacht u dat die vliegtuigen vol zitten voor alleen noodzakelijke bezoeken? Ik durf te stellen dat 90 procent 'niet noodzakelijk' is."
Geen gelijk speelveld
En die low-cost-maatschappij, KLM en Turkish Airways worden 'geen strobreed in de weggelegd, stelt Van der Heijden. "Er is geen sprake van een level playingfield." Volgens Van der Heijden komt dat doordat de andere organisaties die op Turkije vliegen geen pakketreizen aanbieden, zoals Corendon wel doet.
"Mijn oproep is: zorg ervoor dat als wij niet naar Turkije mogen vliegen, er dan ook geen andere vakantievluchten naar Turkije zijn. Kondig dan een vliegverbod af op dat soort bestemmingen."
De Corendon-baas 'hoopt en verwacht' dat het reisadvies voor Turkije binnenkort alsnog wordt afgeschaald naar 'geel'. "Wij vinden dat het corona-risico voor de Turkse zuidkust gelijk is aan- of zelfs kleiner dan in Nederland. Er is geen enkele reden om het advies niet af te schalen naar geel." Van der Heijden wijst daarbij op het aantal gerapporteerde besmettingen.
Gedwongen ontslagen
Als gevolg van de coronacrisis verwacht Corendon dit jaar meer dan een halvering van de omzet. Daarom schrapt het bedrijf ongeveer honderd banen. "Helaas is dat nodig. Als je dat niet doet, is de kans dat je het overleeft veel kleiner. Ik denk dat we niet eens aan de honderd zullen komen. In eerste instantie vijftig tot zestig." Later volgen er dan mogelijk nog dertig tot veertig. Het gaat daarbij om zowel gedwongen ontslagen als tijdelijke contracten die niet worden verlengd.
Van der Heijden verzekert dat zijn bedrijf de crisis doorkomt. "Wij gaan het als reisorganisatie overleven. Ook als de omzet terug zou vallen tot een derde van vorig jaar."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.