Binnenland
MAX

Hoe je hoort of een kip gelukkig is (en waarom dat belangrijk is)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je hoort of een kip gelukkig is (en waarom dat belangrijk is)

Wat zegt het geluid dat een kip maakt over het welzijn van de kip? En hoe herken je een gelukkige kip? Marjolein de Rooij, adviseur dierenwelzijn, vertelt in Villa VdB alles over het geluk van kippen en hoe je dat kan horen.

Video niet beschikbaar

Geluk in het gekakel

Het gekakel van een gelukkige kip kan verrassend herkenbaar zijn, vertelt De Rooij: "Als jij een kip hoort en je denkt dat hij gelukkig is, dan laat onderzoek zien dat hij ook daadwerkelijk gelukkig is", aldus De Rooij. Kippen hebben 24 verschillende geluiden, elk met een eigen betekenis. Het geluksgeluid, een zacht en zangerig gekakel, is iets dat iedereen kan horen en herkennen, aldus De Rooij. Luister hier naar het fragment:

Gelukkige kippen

Kippen in grootschalige stallen

Het contrast tussen een enkele kip en duizenden in een stal is enorm. De Rooij legt uit: "20.000 kippen maken enorme herrie. Ze zijn elkaar echt aan het overschreeuwen." Dit roept vragen op over hun welzijn. "De vraag is dan: zijn er in de grote stallen eigenlijk wel gelukkige kippen?" Luister naar de kippen in de Kipster-stal:

Kippenstal Kipster

De Rooij benadrukt de eenzaamheid onder kippen in grote stallen: "Kippen kunnen tussen de tachtig en honderd soortgenoten herkennen. In een stal van 20.000 kippen is het voor de kippen alsof je op Lowlands staat en al je vrienden kwijt bent. Dat gebrek aan sociale binding leidt tot onrust en stress."

Beter welzijn voor kippen

Het streven naar beter welzijn voor kippen begint met de erkenning dat ook zij geluk kunnen ervaren. "Als we dieren voor ons laten werken, moeten we ervoor zorgen dat ze in een gelukkige omgeving leven", stelt De Rooij. Ze wijst erop dat, hoewel scharreleieren vaak als een diervriendelijke keuze worden gezien, biologisch gehouden kippen in een veel betere omgeving leven. "Scharrelkip is het laagste niveau, dat zijn de slechtste eieren als het gaat om dierenwelzijn. Biologisch is het hoogste niveau."

Marjolein de Rooij sluit af met een oproep: "Als je in de supermarkt staat en een doosje eieren koopt, realiseer je dan dat een kip een hele week bezig is geweest om die eieren voor jou te leggen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie