Hoe je met kleine veranderingen gelukkiger kan worden
- Nieuws
- Hoe je met kleine veranderingen gelukkiger kan worden
Journalist en auteur Ernst-Jan Pfauth was al jong erg succesvol en had alles wat hij wilde. Maar toch was hij niet gelukkig, vertelt hij in de Ongelooflijke Podcast (EO). Pfauth ontdekte dat hij zijn leven helemaal niet radicaal hoefde om te gooien om zich minder geleefd te voelen: "Intentioneel leven gaat niet over zoeken naar geluk of wat je nog niet hebt."
#223 - Hoe leid je een leven met meer focus en geluk? Ernst-Jan Pfauth deed 9 jaar onderzoek - De Ongelooflijke Podcast
Eigenlijk weten we als mensen van binnen wel waar we gelukkig van worden, zegt Pfauth. Denk bijvoorbeeld aan tijd doorbrengen met dierbaren of in een flow raken: geluksmakers noemt hij dat. "Maar wat er steeds misgaat, is dat er 'gelukskrakers' op ons worden afgevuurd. Dat leidt ons af van wat ons gelukkig maakt."
Zelf ging het hem jarenlang voor de wind. Al jong was hij succesvol, zo was hij chef internet bij NRC en oprichter van De Correspondent. Het internationale magazine Forbes noemde hem als een van de 30 meest interessante personen onder de 30. "Mijn hele leven draaide om de gelukskrakers”, zegt Pfauth. "Populariteit, status, drukte, me niet willen vervelen: ik was altijd op zoek naar nieuwe, grotere impulsen."
'Ik kon niet vluchten'
Het keerpunt was toen hij aangeschoten in de kroeg stond terwijl zijn vrouw hoogzwanger was. Hij noemt het een 'rijkelijk late wake-up call', op het moment dat hij een verantwoordelijkheid kreeg waar hij niet voor kon vluchten: “Ik was ver afgevoerd van de dingen die ik echt waardevol vind."
Hij schaamt zich nog steeds kapot voor dat moment, zegt Pfauth. "Inmiddels ben ik erachter dat het juist op momenten van verveling goed is om stil te staan en even te reflecteren: wat vind ik nou belangrijk en wat motiveert me echt? Dat deed ik niet."
Voortdurende afleiding
Zijn verhaal is misschien wat extreem, maar het achterliggende principe geldt voor veel mensen, denkt Pfauth. We worden makkelijk geleefd: "We leven in een maatschappij die is gericht op afleiding. Er wordt ons de hele tijd verteld dat de we achter die gelukskrakers moeten aanrennen."
Zo horen we in reclames dat een weg naar geluk uit consumeren bestaat, zegt Pfauth. “En op sociale media wordt ons een onhaalbaar schoonheidsideaal aangepraat. Ook worden we daar gemanoeuvreerd in de positie van concurrenten: wie heeft er meer likes, views en volgers?"
Adverteerders proberen je in een soort junky modus te krijgen, zegt Pfauth. "Per jaar krijgen we 7 miljard aan reclamegelden over ons heen gestort. Als je gewoon lekker leeft, loop je al snel in een fuik van technologieplatform van adverteerders die je wegtrekken bij wat je gelukkig maakt. Je eindigt met een leeg, hol gevoel waardoor je bent overgeleverd aan de grillen van bedrijven."
Kleine veranderingen
Om minder geleefd te worden en ons gelukkiger te voelen, hoef je je leven niet radicaal om te gooien door bijvoorbeeld je baan op te zeggen, schrijft hij in zijn nieuwe boek 'Intentioneel leven'. Door kleine veranderingen kan je een vliegwiel in gang zetten. "Intentioneel leven gaat niet over zoeken naar geluk of naar iets streven wat je nog niet hebt, maar gewoon je blik richten op wat er al is."
Zo weet hij zelf nu al dat hij ongelukkig wordt als hij zijn geluk puur laat afhangen van het succes van zijn boek: "Als ik me alleen richt op hoe goed het verkocht wordt, zal het geluk nooit komen. Omdat iemand anders het altijd beter lijkt te hebben. De gelukskrakers hebben gemeen dat je er nooit genoeg van hebt."
Minder speelruimte
Of je je werkdag nou zelf mag invullen of onder hoge druk pakketjes moet inpakken: iedereen heeft te maken met gelukskrakers, zegt Pfauth. "Zo krijg je op je telefoon voortdurend de notie aangereikt hoe succes eruit ziet en dat je je dieper in de schulden moet steken om dit of dat af te betalen. Mensen worden de hele tijd afgebracht van wat echt betekenisvol is."
We kunnen zelf regie nemen, stelt hij. "Ik laat me niet meeslepen door de gedachte dat populariteit, rijkdom of eindeloos consumeren de weg is naar geluk. Ik kies voor dingen waarvan ik diep van binnen al weet dat ze me wel gelukkig maken en dat ze waardevol voor me zijn."
In de Ongelooflijke Podcast (EO) vertelt Ernst-Jan Pfauth hoe kleine veranderingen meer focus en geluk kunnen opleveren. Beluister de aflevering hier terug of via je favoriete podcast-app.
De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.
Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website of app, Spotify, Apple Podcasts en andere platforms.