Dit komt er kijken bij het onteigenen van boeren, wat wel jaren kan duren
- Nieuws
- Dit komt er kijken bij het onteigenen van boeren, wat wel jaren kan duren
Boeren onteigenen zou volgens een nog te verschijnen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) jaren duren en te weinig resultaat opleveren. Toch ziet het kabinet dit als serieuze optie in de stikstofcrisis. In Feit of Fictie bij EenVandaag zoekt Lammert de Bruin uit hoe lang zo'n procedure duurt en wat er bij komt kijken.
Video niet beschikbaar
Het PBL schrijft dat juridische procedures met weigerende boeren wel langer dan 10 jaar kunnen duren. Dat zal de afname van de stikstofuitstoot dus in de weg zitten.
Bestemmingsplan wijzigen
Jacques Sluysman is hoogleraar Onteigeningsrecht aan de Radboud Universiteit en de top-expert in Nederland op dit gebied. Als advocaat is hij ook in de praktijk betrokken bij vele procedures. Zaken die 10 jaar duren heeft hij nog nooit meegemaakt. Volgens hem is het gemiddeld 5 jaar en hangt het ervan af wanneer je gaat tellen.
"Bij de meeste onteigeningen moet het bestemmingsplan nog worden aangepast, dat kan even duren. Vaak is er wel wat tegenstand." Hij rekent daar 2 tot 3 jaar voor, waarbij dat laatste getal 'al wel echt een uitzondering is'. Daarna gaat het naar de rechter en dat kan ook even zo lang duren. "Het bestemmingsplan is basis van de zaak, dan kan het verder snel gaan."
4 tot 5 jaar
Charles van Mierlo is advocaat agrarisch recht en heeft op die manier al 30 jaar met onteigeningszaken te maken. Hij houdt het op 4 tot 5 jaar voor hoe lang dat gemiddeld duurt. De meeste vertraging lopen zaken op als het om het bepalen van de hoogte van het uit te kopen bedrag gaat.
Zelfs in het geval van een hoger beroep zal de procedure niet tot 10 jaar worden opgerekt. "Ten eerste komt dat maar heel weinig voor omdat er strikte voorwaarden vastzitten aan het nemen van die stap, ten tweede wordt bij de Hoge Raad de zaak niet inhoudelijk helemaal opnieuw gedaan", legt Sluysman uit.
Natuur
Het onteigenen van boerderijen om het om te zetten in natuur, zoals nu in het stikstofdossier wordt genoemd, is bijna nog nooit voorgekomen in Nederland. "Boeren moeten meestal weg omdat er een weg verbreed wordt of omdat er een bedrijventerrein komt", zegt Van Mierlo. Wettelijk is het instrument er wel, maar dat werd nooit gebruikt.
Het maakt voor de lengte van de onteigeningsprocedure niet uit of het natuur of een weg betreft. Sluysman is als advocaat betrokken bij enkele van de rechtszaken in de Krimpenerwaard en ook daar duurt geen enkele zaak langer dan de 5 jaar die hij eerder noemde.
Feit of Fictie: 'Het onteigenen van boeren kost 10 jaar'
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.