'Iedereen met handen in het haar': thuisonderwijs is weer begonnen
- Nieuws
- 'Iedereen met handen in het haar': thuisonderwijs is weer begonnen
Op de eerste dag na de kerstvakantie is het weer aanpoten voor ouders: de kinderen moeten opnieuw thuis les krijgen. #thuisonderwijs is flink trending op Twitter, en dat is niet voor niets, zegt directeur Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming in Stax&Toine. "We zitten er weer middenin, het is weer als vanouds."
Video niet beschikbaar
Vlaming zucht als ze erover praat. Al heeft ze vandaag mazzel. "Mijn man is de meesterpapa vandaag. Maar ik zag de stress bij hem wel weer oplopen. Later in de week ben ik weer aan de beurt om de kinderen te begeleiden."
Verhalen
Bij Ouders & Onderwijs komen veel reacties binnen, laat Vlaming weten. "Wij krijgen signalen over bijvoorbeeld de noodopvang die niet goed loopt. Of ouders die zich zorgen maken over de regels die gelden in de examenklassen, waar de kinderen nog wel naar school gaan. En natuurlijk verhalen over: "Het werkt niet, hoe combineer ik het?" Kortom, lacht Vlaming: "Iedereen zit weer lekker met zijn handen in het haar."
Dat geldt zeker voor moeder Suzanne Boeijen. Zij startte de dag behoorlijk gênant: "We logden vanochtend alvast even in. Het lukte gelijk, en we zagen iedereen. Ik keek op het scherm en zei: 'wat heeft die juf nou aan?!' Toen keek mijn dochter mij aan, en fluisterde: 'Mam, de microfoon staat nog aan!'"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Leerdoelen
Maar voor leraren is het eveneens hard werken. Hoewel meester Erwin Steenkamp van groep 4 op basisschool st. Leonardus in Heemskerk een goede dag had, stelt hij zijn verwachtingen bij. "Wat belangrijk is dat we als leerkrachten en ouders moeten bedenken: een voldoende is ook goed genoeg deze twee weken."
Vlaming onderschrijft die oproep. Bovendien wil de directeur van Ouders & Onderwijs meer concrete afspraken maken met werkgevers van ouders. "Wat we eigenlijk nooit goed besproken hebben, en daar wilden we het in maart ook over hebben, is: kunnen we geen goede verlofregeling treffen? Je kunt feitelijk niet lesgeven én werken. Ergens kom je sowieso tekort. De meeste werkgevers werken wel mee, maar we zouden ook kijken of we dit collectief makkelijker kunnen maken."
Langer dan twee weken?
Dat is misschien wel nodig, want Vlaming betwijfelt of het na de komende twee weken lockdown gedaan is met het thuisonderwijs. "Maar de vorige keer was het ook in eerste instantie drie weken. Toen werd het tweeënhalve maand. Ik hoor de zorgen ook wel bij ouders: wat doen we als het toch verlengd wordt?"