Meerderheid voor afschaffen van onderwijs op basis van religie
- Nieuws
- Meerderheid voor afschaffen van onderwijs op basis van religie
Een meerderheid van het EenVandaag Opiniepanel is voor de afschaffing van religieus onderwijs. 60 procent vindt dat onderwijs met een religieuze grondslag moeten worden afgeschaft, 34 procent vindt dat niet. In Radio EenVandaag licht Joyce Boverhuis van het Opiniepanel de uitslagen toe.
Video niet beschikbaar
Afgelopen zaterdag stelde VVD-leider Dijkhoff de vrijheid van onderwijs ter discussie. In een discussiestuk over de toekomst van de VVD schreef hij dat er ingegrepen moet worden als er salafistische scholen openen die zich beroepen op de vrijheid van onderwijs. "We moeten de angst laten varen om bij artikel 23 (de vrijheid van onderwijs, red.) in de buurt te komen", zei hij in De Telegraaf.
Zelf betalen
Een kwart van de leden van het Opiniepanel zegt het belangrijk te vinden dat er in Nederland nog religieus onderwijs gevolgd kan worden, terwijl bijna twee derde van de mensen zegt dat het niet meer van deze tijd is. Ondervraagden vinden dat het onderwijs neutraal moet zijn.
De bekostiging van bijzonder onderwijs wordt geregeld in artikel 23 van de grondwet. Daarin staat dat bijzonder onderwijs (christelijk, islamitisch, joods, maar ook dalton-onderwijs of de Vrije School) naar dezelfde maatstaf wordt bekostigd uit de openbare kas. Bijzondere scholen hebben de vrijheid om zelf hun lesmethodes te kiezen en bepaalde eisen te stellen aan de docenten.
Verschil in religie
Onderzoek naar bijzonder onderwijs - EenVandaag Opiniepanel
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.