Jongeren veranderen het Brabantse dialect
- Nieuws
- Jongeren veranderen het Brabantse dialect
Brabantse jongeren overdrijven het Brabants, zodat mensen van buiten de provincie nog beter horen waar ze vandaan komen. Kristel Doreleijers, zelf Brabantse, is taalwetenschapper en kwam hier achter. Zo ondervond ze dat het koekje ineens Unnen Quukske werd. Ze vertelt hierover in Villa VdB.
Brabants dialect, hoe verandert het door de tijd heen?
Video niet beschikbaar
Zund, durske, traktement, authentieke Brabantse woorden. Deze woorden worden dan ook veelal gebruikt door de jeugd. volgens Doreleijers willen jongeren uit Brabant zich graag identificeren met de provincie. Dit doen ze vervolgens door middel van hun spraak en het dialect aan te dikken. "Jongeren willen dat mensen horen dat ze uit Brabant komen. Ze hebben dat niet van huis uit mee gekregen dus gaan ze er creatief mee om. Veelal veranderen ze de lidwoorden. Je ziet vaak dat ze een lidwoord mannelijk maken waar dat onzijdig hoort te zijn", aldus de taalwetenschapper.
Stereotypisch Brabants
Er zijn veel series en films waar een Brabants stereotype in voorkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de serie Undercover of de film New Kids. "Het is hip en grappig, je ziet het ook in straattaal. Je ziet wel duidelijk kenmerken van het oorspronkelijke dialect terug. Persoonlijke voornaamwoorden en bepaalde groeten houden stand, denk aan houdoe. Dat zijn woorden en uitspraken die toch wel echt bij de streek horen".
Toekomstperspectief
Doreleijers is nog steeds druk bezig met haar onderzoek. Ze is dan ook benieuwd hoe het dialect zich ontwikkelt in de toekomst. "Je zou je kunnen afvragen of deze vorm van het dialect stand houdt, en dat is een ontwikkeling die we nu nog niet kunnen voorspellen. Het is wel erg interessant om te kijken hoe dat gaat in de toekomst en wat het doet met het dialect."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.