Binnenland
AVROTROS

Jortcast: Nederland is een narcostaat, maar pas op met paardenmiddelen in aanpak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Nederland is een narcostaat, maar pas op met paardenmiddelen in aanpak

Hoogleraar straf(proces)recht prof. dr. Sven Brinkhoff (Open Universiteit) windt er geen doekjes om: Nederland is een narcostaat. Een narcostaat 2.0 weliswaar: "want we hebben niet een geheel corrupte regering", vertelt hij in de nieuwste Jortcast. "Nee, ik heb niet het idee dat Grapperhaus onderdeel is van een drugskartel", reageert Jort.

Beluister de nieuwe Jortcast in je podcastapp of hieronder:

#383 - We leven in een narcostaat - De Jortcast

Is de festivalganger, die bij tijd en wijle een "pilletje" gebruikt, ook debet aan die narcostaat? "Ik vind dat lastig", zegt Brinkhoff, "hooguit een klein beetje. Je helpt die scene in stand te houden, maar ik zou de schuldvraag niet bij de individuele gebruiker neerleggen. Je kunt beter kijken wat je als overheid kan doen, in plaats van de morele schuldkaart te spelen."

"Aanpak bij IRT-affaire liep gierend uit de hand"

Volgens Brinkhoff zijn er schattingen dat er zo'n twintig miljard euro in de drugswereld omgaat. "Dat is twee, drie procent van de economie. Vervelend, maar dan ben je geen narcostaat", vindt Jort. Toch krijgen we steeds meer signalen dat we dat wel degelijk zijn, ziet Brinkhoff. Hij stelt dat de schattingen nog stammen uit 2014, en dat er zoveel andere factoren zijn waar we naar kunnen kijken: de productie van synthetische drugs die jaar in jaar uit stijgt, vergismoorden, de moorden op Peter R. de Vries en Wiersum. Ook na het kraken van de beveiligde chatdienst die criminelen gebruikten - EncroChat - schrok de politie van de omvang van de handel, vertelt Brinkhoff.

Volgens de hoogleraar is het dus tijd de ernst ervan in te zien, tegelijkertijd vreest hij ook voor de inzet van te zware middelen om de handel te bestrijden. Hij blikt terug op de IRT-affaire. "Voor mij is dat een belangrijk ijkpunt. In die tijden waren Hollandse netwerken en criminelen als Klaas Bruinsma bekende namen. Toen heersten bij politie en OM het idee: we moeten dat te vuur en te paard bestrijden. Dat liep gierend uit de hand."

Tja, wat moet er dan wel gebeuren, professor? Bekijk het gesprek uit de radio-uitzending:

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie