Binnenland
BNNVARA

Dakloos in coronatijd: 'Geef die mensen zekerheid'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dakloos in coronatijd: 'Geef die mensen zekerheid'

Het kabinet heeft besloten om tijdens de volledige lockdown alle daklozen recht te geven op noodopvang, maar is dat genoeg? Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, en Tweede Kamerlid voor het CDA, René Peters bespreken het in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Een nieuwe groep

Kuipers vertelt hoe de groep daklozen verandert: "Vroeger zagen we typische beelden van daklozen, de man met een dikke jas die in het park lag, maar dat beeld verschuift. Ik zie veel mensen die zich konden handhaven met kleine baantjes, maar die door corona niet meer nodig waren. Mensen zijn niet alleen hun inkomen verloren, maar vaak ook hun huisvesting. Dit zijn soms mensen zonder papieren, maar ook mensen die in een stad zijn waar ze niet staan ingeschreven."

Knipperlichtbeleid

Kuipers: "Op papier is het een goed plan van het kabinet, want daar staat niemand op straat. Maar in de praktijk betekent het, dat er zo nu en dan niemand op straat slaapt, want het plan gaat alleen maar in werking als er een volledige lockdown is. Dat levert een soort knipperlichtbeleid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgelopen maart bij de eerste lockdown ging de opvang even open voor iedereen, en dat is nu weer het geval. Kuipers: "Dit plan biedt niet alleen veel onzekerheid voor de daklozen zelf, maar ook een onmogelijkheid voor de gemeenten, kerken en organisaties die het moeten organiseren. De situatie is op 20 januari toch helemaal niet anders dan op 18 januari? Dan is het nog steeds winter en zitten we nog steeds in een pandemie."

Quote

De situatie is op 20 januari toch helemaal niet anders dan op 18 januari?

Kuipers

Illegaal zonder papieren

Peters begrijpt wat Kuipers bedoelt en hij zegt het volgende: "Een heel groot probleem is dat er onvoldoende huisvesting en bestaand zekerheid is voor veel mensen. Een ander probleem is dat er veel mensen zijn die hier eigenlijk niet mogen zijn, die hier illegaal zijn zonder papieren. Dan wordt het een ingewikkeld stijlfiguur om te zeggen: 'Je mag hier niet zijn, maar we gaan je huisvesting wel organiseren'. Die mensen moeten geholpen worden met terugkeren naar de plek waar ze vandaan komen."

Kuipers: "We moeten met z'n allen corona onder controle krijgen. Natuurlijk moeten we werken aan huisvesting, maar dat is allemaal lange termijn. Nu is er een slimme oplossing en dat is dat knipperlicht aan laten staan na 19 januari. Geef die mensen zekerheid. Die daklozen verdwijnen anders de hele tijd uit beeld. Hoe moet de GGD bron- en contactonderzoek doen, bij mensen die steeds verdwijnen? Hoe moeten we straks mensen gaan vaccineren?"

Politiek spelletje

Peters: "Laten we eerlijk zijn, er is een probleem, sommige daklozen mogen hier niet zijn. Zij kunnen mee werken aan een oplossing, namelijk terug naar het land waar ze vandaan komen." Kuipers reageert: "Dit lijkt mij een politiek spelletje om de pandemie te gebruiken om deze mensen hier weg te pesten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Deze mensen hebben een rol gespeeld in het draaiend houden van onze economie. Het is wel asociaal om te zeggen: 'We flikkeren je op straat en we doen niks voor je. 20 januari oprotten en het land uit!'. Dit is een politieke discussie die over de rug van deze mensen en gemeenten wordt gevoerd. Het is gewoon dom beleid om op 19 januari dat knipperlicht weer uit te zetten. Laten we het spel over terugkeerbeleid op een andere manier spelen," aldus Kuipers.

daklozen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie